Îngrijirea puilor de carne vs. puicuțe ouatoare

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Creșterea îngrijirea și hrănirea puilor diferă în multe aspecte atunci când vorbim despre pui pentru carne sau de puicuțe ouatoare. După cum le spune și denumirea, puii de carne sunt crescuți pentru a se dezvolta cât mai armonios, în special în primele săptămâni de viață și trebuie hrăniți cu furaje  care conțin pe lângă vitamine și minerale și porumb grâu și soia.

Nici creșterea puicuțe unor puicuțe ouătoare nu este mai simplă iar acestea diferă în funcție de rasă, producția lor putând varia între 200 două pe an și până la 350.

Pui de carne

Un pui de carne mai este cunoscut și drept pui broiler iar aceștia sunt crescuți în general pentru carnea lor din care e susținută producția de pulpe și piept de pui. Au constituție viguroasă dar și o rezistență sporită în fața factorilor de climă. Desigur, cel mai mare avantaj al lor reprezintă creșterea rapidă în doar 45 de zile dacă sunt îngrijiți corespunzător și hrăniți intensiv cu furaje naturale de buna calitate.

Acest tip de pui dă rezultate bune și dacă este crescut în sistem industrial dar și atunci când se dezvoltă în sistem gospodăresc. Pentru dezvoltarea armonioasă, puii au nevoie de cuști sau de un adapost dar și de un așternut uscat de paie, lumina și de suficientă căldură. Este vorba de 32 de grade Celsius în perioada de creștere.

În creșterea acestor pui există trei perioade distincte în care mâncarea furajarea diferă. Este vorba de primele 21 de zile considerate perioadă de start,  perioada de creștere de la ziua 21 până la 35  și perioada de finisare cea de peste 35 de zile.

Puicuțe ouatoare

De obicei puicuțele ouătoare începi ouatul în jurul vârstei de 18-20 de săptămâni și producția diferă în funcție de rasă între 200 și 350 de ouă pe an. Modul în care sunt crescute și îngrijite se poate reflecta și în calitatea producției de ouă. Pentru un randament bun, puicuțele trebuie să se dezvolte în condiții bune care să includă un adăpost curat, cuibar, apă proaspătă dar și posibilitatea de a avea acces la o grădină, baie de praf și un spațiu liber.

Pe timp de iarnă, ele au nevoie de 14 ore de lumină și de o temperatură minimă de 10 grade. Se hrănesc cu furaje și sunt recomandate amestecurile ce includ cereale combinate cu nutrețuri bogate în proteine vegetale dar și administrarea suplimentelor de calciu, fosfor, sare și vitaminele a, d și e.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.