Îngrijirea culturii de rapiță primăvara – fertilizarea

Foto: Shutterstock

Potrivit BASF, „cotațiile la rapiță pentru viitoarea recoltă au explodat în acest an, rapița a trecut inclusiv de pragul de 500 de euro/tonă”.

Astfel, cotația ajunge la cel mai bun nivel din ultimii nouă ani. Un motiv în plus pentru fermieri să își optimizeze tot mai mult recolta, astfel încât la final de an, rezultatele să fie profitabile. Printre măsurile pe care le vor lua în perioada următoare se numără și fertilizarea de primăvară a rapiței joacă –  etapă de maximă importanță.  Detaliem această etapă, dar și alte mijloace de îngrijire a culturii, în rândurile următoare.

Care este perioada optimă de cultivare a rapiței

Chiar dacă există atât varietăți  recomandate pentru culturile de toamnă, cât și varietăți pentru cele de primăvară, agricultorii români preferă rapița de toamnă, adaptată perfect condițiilor de climă de la noi din țară. Rapița de primăvară este cultivată doar pe suprafețe mici. Pentru înființarea culturii de rapiță, este necesar ca terenul să fie pregătit cu atenție (culturi foarte bune premergătoare pentru rapiță sunt cerealele precum grâul și orzul, iar adâncimea recomandată pentru arătură este între 18 și 22 de centimetri). De asemenea, hibrizii  de rapiță trebuie alesi corect în funcție de factorii climatici, presiunea agenților patogeni și tipul de lanț tehnologic aplicat. Nu în ultimul rând, la înființarea culturii de rapiță trebuie făcută și fertilizarea de bază, astfel încât cultura să primească aportul de nutrienți necesari dezvoltării sale. De regulă, cultura de rapiță de toamnă are nevoie de azot magneziu, calciu, potasiu, sulf, fosfor și câteva microelemente (bor, molibden sau zinc). 

 

Dacă aceste trei etape au fost realizate corect în decursul toamnei, cultura de rapiță se va dezvolta sănătos odată cu venirea primăverii. 

Fertilizarea – primul pas pentru îngrijirea culturii de rapiță primăvara

Rapița se numără printre culturile cu cele mai mari nevoi de elemente nutritive. Având consumuri specifice foarte ridicate, fertilizarea ei trebuie făcută atât toamna, cât și primăvara.  Din lunile februarie-martie şi până la înflorire, cultura de rapiță își accelerează absorbţia de azot, fosfor, potasiu şi sulf. Din acest motiv, rapiţa de toamnă reacţionează favorabil aplicării fracţionate a azotului. 

 

Primul pas în stabilirea strategiei de fertilizare a rapiţei în primăvară este determinarea stadiului de dezvoltare a plantelor în funcție de data de semănare, desimea plantelor și dezvoltarea lor înainte de intrarea în iarnă, dar și statusul culturii în prezent, după ieşirea din iarnă. Astfel, vom avea plante mai dezvoltate, respectiv un consum mai ridicat de azot, sau o cultură cu densitate redusă, care va consuma mai puțin azot.

 

De asemenea, fertilizarea de primavara la rapita trebuie făcută ținând cont și de cât de blândă sau aspră a fost iarna. În cazul unei ierni blânde, strategia de fertilizare aplicată este una de maximizare a producției. În situația unei ierni normale, strategia de fertilizare trebuie să susțină regenerarea plantelor. În aceste două situații se recomandă aplicarea fracționată în primăvară: una la momentul reluării vegetaţiei și una  la începutul alungirii tulpinii.

Forma de azot recomandată și condiții de aplicare

În cazul aplicării fracționate este recomandat ca la prima aplicare să se utilizeze îngrăşăminte pe bază de azot amoniacal (NH4+), iar la cea de a doua se va utiliza o formă nitrică (NO3 ̄,), care are un efect benefic asupra regenerării tulpinilor și a meristemelor, precum și în dezvoltarea ramificaţiilor laterale. Ce îngrășăminte se recomandă pentru fertilizarea de primăvară 

În lista îngrășămintelor clasice utilizate des la fertilizarea rapiței găsim azotatul de amoniu (NH4+ şi NO3 ̄), sulfatul de amoniu – (NH4)2SO4) – și ureea. 

Pentru o bună dezvoltare a plantelor se pot utiliza și regulatorii de crestere. O bună recomandare este Caramba Turbo, un produs destinat culturii de rapiță, care îmbină substanța activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creștere (mepiquat clorură). Această combinaţie combate principalele boli la rapiţă în toamnă şi în primăvară, îmbunătăţeşte arhitectura tufei, o bună ramificare,  asigurându-i și o rezistență sporită la cădere.

 

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.