Cum să îți îngrijești plantele de apartament în funcție de anotimp. 10 trucuri simple și utile

plante de apartament
Foto: echang / pixabay.com

Plantele de apartament nu au doar un rol estetic în casele noastre. Este adevărat că ele contribuie din plin la un decor intim, însă ne ajută și să ne relaxăm, să respirăm aer curat și chiar să ne binedispunem atunci când le privim la sfârșitul unei zile grele de muncă.

Pentru a avea plante de apartament sănătoase pe tot parcursul anului este important să știm cum să le îngrijim. Iar îngrijirea lor depinde foarte mult de anotimp.

Iată așadar cum trebuie îngrijite plantele de apartament în funcție de anotimp:

IARNA

1. Iarna trebuie neapărat să ai grijă la temperatură. Dacă ai ținut plantele în balcon în restul anului, acum e vremea să le aduci în casă. Totuși, nu uita că nici o temperatură prea ridicată nu le priește. Cel mai bine ar fi ca plantele să stea în timpul iernii în cea mai răcoroasă cameră din casă.

2. În timpul iernii, udările ar trebui să fie mai rare, în funcție de nevoile plantei. Verifică pământul înainte să îi pui apă. Orientativ, o udare odată la una-două săptămâni este suficientă, însă depinde foarte mult și de plantă. Temperatura apei ar trebui să fie aceeași cu cea din cameră.

3. Apa cu care uzi plantele poate fi și cea de la robinet, însă după ce a stat 2-3 zile într-un vas descoperit așa încât să se evapore clorul, iar sărurile să se lase pe fundul vasului.

4. Ca regulă generală, iarna nu se aplică îngrășământ florilor de apartament. Singurele plante cărora le poți administra fertilizator în această perioadă sunt cele care au înflorirea naturală iarna. În cazul în care plantele pe care le ai au nevoie de îngrășământ și iarna, este de preferat să folosești îngrășământ lichid, pe care să-l amesteci în apa cu care le uzi.

PRIMĂVARA

5. Acum însă primăvara este cea care ne bate la ușă (temperaturile au ajuns deja chiar și la 18 grade), așa că trebuie să începem să ne gândim la felul în care ne vom îngriji plantele de apartament în acest anotimp.

AICI găsești o serie de sfaturi și trucuri foarte utile pentru îngrijirea plantelor de apartament primăvara.

VARA

6. Vara se schimbă condițiile de îngrijire deoarece plantele au nevoie de multă apă. Temperaturile crescute duc la o uscare rapidă a solului, așa că trebuie să ții cont de asta și să le uzi mai des decât în alte anotimpuri. Majoritatea florilor trebuie udate vara o dată pe zi, preferabil seara sau dimineața, când este mai răcoare.

7. Pentru hrănirea plantelor de apartament în timpul verii poți apela la produse din fitofarmacie și din magazine cu produse pentru casă și grădină.

8. Poți apela și la soluții naturale – la începutul verii o lingură de zaț în pământul plantei poate face minuni, apa cu zahăr este și ea benefică, la fel și cojile de ou pisate, cenușa sau drojdia.

Tot vara este și anotimpul perfect în care să îți amenajezi curtea, terasa, grădina sau balconul cu ghivece și straturi de plante și flori.

AICI vei găsi o mulțime de idei extrem de ingenioase pentru decorarea casei și a grădinii.

TOAMNA

9. Toamna, plantele intră în repaus și nu mai au nevoie de la fel de multă atenție. Odata cu debutul lunii septembrie, plantele trebuie udate mai rar. Fă un test simplu pentru a-ți da seama dacă planta are nevoie sau nu de apă: ridică ghiveciul. Dacă vasul este prea ușor, e cazul să uzi planta, iar dacă este greu, mai așteaptă una – două zile.

10. Odată cu venirea toamnei, plantele de aparatament nu mai au nevoie de îngrășământ. Doar anumite specii, precum violetele africane sau sporul casei au nevoie de fertilizator și în această perioadă.

Foto: echang / pixabay.com