Înfrângere usturătoare pentru Boris Johnson. Curtea Supremă: Suspendarea Parlamentului, ilegală

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Judecătorii de la Curtea Supremă a Marii Britanii au decis că măsura premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului pentru o perioadă de cinci săptămâni a fost ilegală, potrivit BBC News. Premierul se află în această perioadă la New York, unde participă la summit-ul ONU, și a dat de înțeles că va suspenda din nou parlamentul chiar dacă hotărârea justiției îi va fi împotriva sa.

Guvernul condus de Boris Johnson a suspendat Parlamentul britanic la finalul ședinței de pe 9 septembrie. Suspendarea Parlamentului până la data de 14 octombrie – pentru o perioadă de timp mai lungă decât de obicei – a atras comentarii dure vizavi de modul în care Boris Johnson conduce Guvernul, unii critici considerând că ceea ce se întâmplă acum în Marea Britanie este o „atrocitate constituțională”.

Suspendarea vine într-un moment extrem de tensionat și reduce drastic timpul pe care îl au la dispoziție parlamentarii de a opri un eventual Brexit fără acord cu Uniunea Europeană.

Înainte de suspendare, membrii Parlamentului au reușit să voteze o lege prin care îl obligă pe Boris Johnson să ceară o amânare a Brexitului în cazul în care nu poate ajunge la o înțelegere cu UE, potrivit CNN.

Însă Boris Johnson pare să aibă alte planuri. Întrebat recent dacă poate promite că nu va cere o prelungire a negocierilor pentru Brexit, premierul a replicat: „Da, pot. Mai degrabă aș prefera să fiu mort într-un șanț”.

„Ne costă un miliard de lire sterline pe lună (faptul că Marea Britanie e în UE – n.r.) și nu obținem nimic. Care este scopul amânării? Cred că este pur și simplu lipsită de sens”, a mai comentat Johnson.

El a declarat că rămâne decis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.