Inflația: ce este și ce impact are asupra calității vieții

Inflația este un fenomen economic inevitabil în economia țării noastre, astfel că pentru consumatori este un aspect imposibil de neglijat. Pentru a observa efectele acesteia la nivelul consumatorului și pentru a identifica modalitățile prin care putem să ne folosim de inflație în mod constructiv, este important să înțelegem ce este inflatia și ce impact poate avea asupra calității vieții.

Ce este inflația

Ca definiție, inflația reprezintă un dezechilibru care poate apărea în economia unei țări, cauzat de o creștere generalizată a prețurilor care are loc simultan cu o scădere a puterii de cumpărare a monedei naționale. Creșterea prețurilor se poate aplica atât la bunuri și produse, cât și la servicii prestate de către diverși furnizori, iar acest lucru influențează atât comportamentul consumatorilor, cât și comportamentul producătorilor.

Rata inflației se calculează lunar sau anual și exprimă în procente creșterea sau scăderea (în cazul inflației negative) prețurilor pe o anumită perioadă de timp. În cazul ratei lunare se calculează în ce măsură scad sau cresc prețurile raportat la luna precedentă, în timp ce rata anuală calculează evoluția prețurilor raportată la anul anterior.

Principalele cauze ale inflației

Printre cei mai importanți factori care influențează apariția inflației amintim consumul în exces pentru anumite bunuri și creșterea excesivă a prețurilor. În momentul în care unele bunuri ajung să fie greu de găsit pe piață, consumatorii sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru a le obține, lucru care duce la apariția inflației.

În ceea ce privește creșterea excesivă a prețurilor pentru anumite produse, aceasta poate să fie cauzată în principal de creșterea prețurilor pentru achiziția materiilor prime, dar și de introducerea unor noi taxe vamale sau majorarea accizelor.

Creșterea monetară reprezintă de asemenea o cauză a apariției inflației, deoarece atunci când aceasta este superioară creșterii economice, valoarea banilor poate scădea, ducând astfel la o scădere a puterii de cumpărare.

Un alt factor care poate duce la apariția inflației este creșterea datoriei naționale, deoarece odată ce datoria țării crește, cresc și impozitele pentru a contribui la plata parțială a datoriei.

Rata de schimb poate influența și ea apariția inflației, întrucât deprecierea monedei naționale face ca bunurile din celelalte țări să fie mai costisitoare pentru români.

Impactul inflației asupra calității vieții

Deși la prima vedere inflația este un fenomen care are un impact doar la nivel macroeconomic, aceasta are nenumărate efecte și la nivelul consumatorului. Cea mai frecventă consecință a inflației fiind cea a creșterii prețurilor, principalul impact pe care îl resimt consumatorii este la nivelul cheltuielilor lunare și anuale. Dacă salariul nu crește în raport cu rata inflației, cu siguranță orice consumator resimte lună de lună creșterea prețurilor pe piață.

Pentru a ne proteja de rata inflației, o metodă este să reducem cheltuielile, să alegem produse mai ieftine și să cumpărăm organizat, astfel încât să ne rezumăm doar la cheltuieli absolut necesare. Cu toate acestea, pentru acei consumatori care nu doresc să renunțe la micile plăceri ale vieții, inflația poate fi văzută ca și o oportunitate pentru creșterea veniturilor.

Pentru investitori, inflația poate să reprezinte o oportunitate de creștere odată cu creșterea prețurilor bunurilor de pe piață. Mai exact, companiile de pe piețele financiare pot să își crească marjele de profit prin perceperea unor prețuri mai mari, astfel că un investitor care investește în acțiunile unor astfel de companii poate obține beneficii financiare. Astfel, investițiile în acțiuni îți pot aduce profituri atunci când în spatele lor se află atenție și strategie, cele mai des întâlnite investiții în perioadele inflaționiste fiind cele în mărfuri și imobiliare.

Pentru a te asigura că investițiile tale au un randament cât mai ridicat, trebuie să evaluezi profilul de risc al companiilor, iar dacă ești de părere că nu ai suficientă experiență în domeniu sau suficient timp, poți să apelezi la un specialist care cunoaște și urmărește îndeaproape evoluția pieței.

Concluzionând, efectele inflației se pot resimți în mai multe straturi economice, iar dincolo de acest aspect este important ca fiecare consumator să observe și să înțeleagă acest fenomen astfel încât să poată adopta diferite strategii pentru menținerea sau chiar îmbunătățirea calității vieții.

sursa foto: freepik