Independența Cataloniei este ”o chestiune de zile”

Catalanii vor să își declare cât mai curând independența față de Spania. Foto: SBA73 / Flickr
Catalanii vor să își declare cât mai curând independența față de Spania. Foto: SBA73 / Flickr

Catalonia își va declara independența de Spania în câteva zile, potrivit unei declarații făcute de liderul regiunii autonome.

Într-un interviu acordat BBC, Carles Puigdemont a spus că guvernul pe care îl conduce ”va acționa la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare”.

Declarațiile vin la scurt timp după ce Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a spus că organizatorii referendumului din Catalonia s-au poziționat ”în afara legii”. Regele a precizat că situația în Spania este ”extrem de serioasă” și a făcut apel la unitate.

Sute de mii de oameni au protestat în Catalonia împotriva actelor violente ale poliției spaniole din timpul votului, care au dus la rănirea a aproape 900 de persoane. În timpul votului, 33 de polițiști au fost răniți.

Carles Puigdemont, liderul mișcării separatiste, a spus că o intervenție a guvernului Spaniei în conducerea Cataloniei ar fi ”o greșeală care schimbă totul”. Puigdemont a adăugat că nu există niciun contact între autoritățile de la Madrid și cele din Catalonia.

Barcelona. Orașul perfect vrea o schimbare, dar își poate păstra sufletul?

De cealaltă parte, Regele Felipe a declarat, într-un mesaj televizat, că liderii catalani care au organizat referendumul au arătat ”lipsă de respect pentru puterile statului”.

”Au încălcat principiile democratice ale legii. Astăzi, societatea catalană este fracturată, însă Spania va depăși aceste vremuri grele”, a mai spus Regele, care a precizat că votul ar putea pune în pericol economia Cataloniei, dar și pe cea a Spaniei.

Între timp, marți noapte, peste o jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă în toată regiunea din nord-estul Spaniei. Protestatarii au blocat drumuri, în timp ce metroul a funcționat la doar un sfert din capacitate în timpul orelor de vârf, iar în restul zilei, trenurile au rămas în stații. Portul Barcelonei a fost și el blocat, iar atracțiile turistice importante ale orașului au fost închise.

Peste 2,2 milioane de oameni au votat la referendumul de duminică, iar 90% dintre aceștia au fost pentru independență. Chiar și așa, prezența la vot a fost redusă, doar 42%.

Azi în Catalonia, mâine-n toată Europa! Care sunt cele mai active mișcări separatiste

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.