Închisoare de la 3 la 5 ani, pentru incendierea şi arderea deşeurilor

Foto: Facebook Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
Foto: Facebook Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Guvern, faptele de  incendiere şi de îngropare a deşeurilor se incriminează şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani.  

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat că ordonanţa de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. „Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani”, a precizat ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a mai explicat Barna Tanczos.

De asemenea, au fost majorate amenzile pentru abandonarea deşeurilor. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.