Începe un nou proces penal pentru Liviu Dragnea

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea judecării pe fond a dosarului în care Liviu Dragnea, liderul PSD, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea a două membre de partid la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit Agerpres.ro, instanța supremă a respins toate contestațiile depuse de Liviu Dragnea și fosta soție, Bombonica Prodana, după ce în luna octombrie un alt complet de judecată le-a respins toate cererile și excepțiile formulate în acest dosar.

Mai exact, judecătorii au decis că probele și actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA au fost administrate legal, astfel încât se poate începe judecarea pe fond a dosarului. Decizia este una definitivă.

Potrivit DNA, Dragnea a intervenit pentru menținerea în funcție și plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deși știa că acestea lucrau de fapt în cadrul organizației PSD Teleorman.

În primăvară, Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului. Liderul PSD a fost acuzat de folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Imediat după condamnare, liderii PSD și-au arătat în continuare susținerea pentru președintele lor și au contestat decizia instanței spunând că este „nedreaptă”.