Începe Rabla pentru electrocasnice. Fondurile vor fi duble

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în ultima săptămână a lunii aprilie, potrivit ministrului Mediului, Barna Tanczos. Fondurile alocate sunt de 75 de milioane de lei. Ca o comparație, în sesiunea din luna decembrie 2020, când a fost suspendat programul din cauza unor probleme tehnice, a fost un buget de 40 de milioane de lei.

Ministrul Mediului a mai spus că aplicația informatică ce va permite înscrierea cetățenilor pentru a cere vouchere este în faza finală și urmează ca sesiunea de înscriere și validare a comercianților înainte ca programul să fie lansat efectiv.

Persoanele fizice se vor putea înscrie în aplicație și se va genera un cod voucher cu care beneficiarii se pot prezenta la magazinele participante în termen de 15 zile pentru achiziția noilor echipament, în schimbul celor vechi, la fel cum a fost și în anii trecuți.

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente fiananțate în 2020 era:

  •  laptopuri – finanțare de 500 de lei;
  • aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
  • tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
  • aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

În 2020, un solicitant putea obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs. Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.