Începe programul „Prima nuntă”. Cât e darul de la primar

FOTO: Archangel12/Flickr
FOTO: Archangel12/Flickr

Primăria Capitalei va acorda un stimulent financiar de 1.500 de lei pentru tinerii care se căsătoresc.

Banii vor fi acordați de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului București, în baza unei cereri, precum și a unei copii după certificatul de căsătorie.

Primarul Gabriela Firea spune că nu e vorba de o povară financiară. „Într-un an sunt circa 6.000 de căsătorii în București, până într-o mie în fiecare sector.

Un astfel de stimulent a mai fost acordat, dar a fost întrerupt în 2010, anul de criză, când au fost anulate mai multe bonusuri cu caracter social”, a spus primarul Firea la ședința Consiliului General.

Cererea pentru bonificația de la primărie trebuie depusă în termen de 45 de zile de la data căsătoriei. Pentru a beneficia de aceşti bani, trebuie ca cel puţin unul dintre soţi să se afle la prima căsătorie, cel puţin unul dintre soţi să aibă domiciliul sau reşedinţa pe raza Municipiului Bucureşti şi cel puţin unul dintre soţi să aibă vârsta cuprinsă între 18-35 de ani.

Pentru cetăţenii care îndeplinesc doar primele două condiţii, stimulentul financiar va fi acordat cu avizul primarului general.

Potrivit datelor de la Institutului Naţional de Statistică, citate în expunerea de motive, în perioada 2010-2015, vârsta medie a soţilor la căsătorie a înregistrat o creştere semnificativă. Astfel, dacă în 2010 bărbaţii se căsătoreau la o vârstă medie de 32,6 ani, iar femeile la o vârstă medie de 29,8 ani, în 2015, vârsta medie a fost de 34,5 ani la bărbaţi, respectiv 31,6 ani la femei.

Primarul Bucureștiului a mai spus în ședința de consiliu și că Direcția Socială lucrează la un proiect similar pentru creșterea natalității. Mai exact, la nașterea unui copil, părinții, chiar dacă sunt căsătoriți sau nu, vor primi o sumă de bani. Însă nu a fost precizată suma.

FOTO: Archangel12/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.