Încep vaccinările cu serul de la Moderna în România. Cine sunt beneficiarii

FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com
FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com

Persoanele programate la vaccinarea anti-Covid pentru prima doză în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul dezvoltat de Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, transmit autoritățile.

Până acum, în România s-a folosit doar vaccinul Pfizer/BioNTech. Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise, în funcție de tipul vaccinului.

Cele două variante de vaccinuri, Pfizer și Moderna, sunt foarte asemănătoare, eficacitatea fiind aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Urmează să ajungă în România și 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, până la sfârșitul lunii martie.

„Cu privire la dozele de vaccin produse de către Pfizer BioNTech, până la sfârşitul lunii martie rămâne în jur de 2,5 milioane de doze. Cu privire la dozele produse de către compania Moderna, aşa cum ştim săptămâna trecută am fost anunţaţi de către compania Moderna că va exista o reducere de 20% în dozele livrate de pe parcursul lunii februarie, care însă vor fi recuperate până la sfârşitul lunii martie şi vorbim aici de un total de 430.000 de doze.

Începând cu data de vineri mai avem un nou vaccin produs de către AstraZeneca, care, din estimările pe care le avem până în acest moment pentru februarie şi martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.