Încep consultări la Cotroceni pentru stabilirea unui nou nume de premier

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări liderii partidelor parlamentare pentru a stabili cine va construi viitorul guvern, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat.

Consultările vor avea loc miercuri, 26 februarie, după următorul program:
  • Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale

Președintele a spus că Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat dintr-o motivație „pe cât de simplă, pe atât de clară”: „Regulamentul activităților comune din Cameră și Senat prevede un termen de 15 zile în care Parlamentul trebuie să se pronunțe asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat”.

Președintele Iohannis a mai spus și că această situație este din cauza PSD-ului.

„În esență, știm, am spus și ieri, această situație se datorează PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri și nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj și e ultimul lucru pe care îl dorim în acestă situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă are ceva să-i reproșeze lui Orban pentru acest blocaj, președintele a spus că e „foarte mulțumit” de munca lui în calitate de premier.

„Acest guvern a reușit într-un termen foarte scurt să facă lucruri absolut necesare pentru țară. Chiar aș avea pentru ce să-l laud. Orban a făcut ce trebuie, întreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care a tras de timp mai întâi cu audierile, apoi cu termenul maximal pentru învestitură. Se vede clar intenția de a bloca acest demers. PSD a încercat să blocheze acest demers parlamentar, iar pentru a debloca acest demers dl Orban și-a depus mandatul de premier desemnat și mergem mai departe. Nu avem nevoie de astfel de blocaje”, a mai spus președintele Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.