Au fost stabilite cele 2 cauze care ar fi putut declanșa incendiul de la Notre Dame

Catedrala Notre-Dame din Paris, în flăcări. Foto: Youtube

Incendiul de la Notre Dame ar fi putut porni de la o țigară sau de la o defecțiune a unui circuit electric, au anunțat investigatorii, relatează CNN.

Ancheta preliminară care a urmărit să stabilească ce a dus la incendiul devastator din aprilie, care a distrus o parte din catedrala veche de 850 de ani, nu a descoperit niciun indiciu că focul ar fi fost pus intenționat.

Investigatorii au audiat sute de martori în timpul anchetei preliminare, care s-a încheiat miercuri, 26 iunie.

Procurorii analizează acum posibilitatea unei neglijențe și au anunțat că vor deschide o anchetă judiciară.

Catedrala Notre Dame a ars parțial în luna aprilie, chiar într-o perioadă în care se afla în restaurare, iar pe șantier lucrau mai multe companii. Cel care a ars complet a fost acoperișul din lemn de stejar ce data din anul 1220.

De asemenea, a fost distrusă și fleșa ce se ridica deasupra catedralei. Ea data din anul 1850 (fusese proiectată de arhitectul Viollet-le-Duc și o înlocuia pe cea veche, construită în în 1250). Avea 93 de metri și era construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb.

Chiar a doua zi după incendiu, 2 miliardari francezi au anunțat că donează 300 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei. Apoi au fost anunțate multe alte donații din diferite colțuri ale lumii. Până acum, donațiile au ajuns la suma uriașă de un miliard de dolari.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.