Foto: firepix.blm.gov Wikimedia Commons
Incendiile din munți au distrus în ultima săptămână zeci de hectare de pădure și de pășune din România. Dacă în unele cazuri focul a fost declanșat de fulgere, așa cum s-a întâmplat în Munții Bucegi, alte incendii s-au iscat din neglijența oamenilor. Cu ajutorul mai multor specialiști, GreatNews a alcătuit un ghid ce conține o serie de reguli ce trebuie respectate dacă vrem ca astfel de incendii să nu se mai producă și vara viitoare.
1. GUNOAIELE
Nu arunca gunoaie pe jos. Dacă ai spart din greșeală o sticlă, adună cioburile. Un simplu ciob de la o sticlă spartă poate provoca un incendiu în zilele călduroase, dacă el focalizează lumina soarelui și aprinde vegetația din jur.
Cel mai probabil, aceasta a fost cauza incendiului din Parcul Național Ceahlău, a declarat pentru GreatNews Andraș Constantin, șef al pazei în cadrul Direcției de Administrație a Parcului Național Ceahlău. Incendiul – stins între timp – s-a declanșat în vârful unei stânci înalte de 70-80 de metri, unde accesul turiștilor este imposibil.
„O sticlă spartă poate deveni cauză a incendiului”
Alături de pompieri, reprezentanții parcului au ajuns la concluzia că vegetația foarte uscată din zonă ar fi putut să se aprindă din cauza unui ciob adus de o pasăre. „Corbii au acest obicei, ca acolo unde își fac cuib să aducă obiecte ce li se par interesante”, a explicat Andraș.
„În orice loc, dacă e aruncată o sticlă spartă, ea poate deveni cauză a incendiului”, completează el. Andraș îi sfătuiește pe turiști să treacă pe la centrul de informare al Parcului Național Ceahlău, unde vor primi un sac de plastic pentru strângerea resturilor: „Dacă nu pot să le aducă la noi, să le lase la cabanele turistice”.
„Orice turist trebuie să treacă pe la centrele de informare unde primesc gratis un pliant cu traseele, cu regulile parcului și cu un număr de telefon pe care îl pot apela”, mai spune el.
Până acum patru ani existau în jur de 60 de coșuri de gunoi pe traseele din Parcul Național Ceahlău, însă ele au fost desființate pentru ca urșii din zonă să rămână sălbatici și să nu aibă soarta „urșilor gunoieri” din Brașov. Câinii comunitari erau și ei o problemă deoarece împrăștiau resturile: „Era o permanentă mizerie în jurul acestor coșuri de gunoi”. Andraș spune că, în prezent, a observat o îmbunătățire la acest capitol, rangerii găsind tot mai puține gunoaie aruncate de turiști.
2. FOCUL
Aprinderea focului este interzisă în parcurile naționale din România. Dacă vrei să faci un foc de tabără sau un grătar, informează-te din timp și alege un loc unde acest lucru este permis.
Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara, le recomandă turiștilor care fac trasee în parcurile naționale să ia cu ei un mic aragaz cu butelie (tip Primus) în cazul în care vor să își încălzească mâncarea sau să facă un ceai.
Pe vizitatorii care vor să facă grătare, Bodean îi sfătuiește să nu lase focul nesupravegheat și să nu plece acasă până când nu s-au asigurat că focul s-a stins. „Dacă vor să facă focul în zonele de campare, să-și aleagă o zonă foarte sigură. De obicei, la cabane sunt vetre betonate”, spune el.
Incendiul din Munții Șureanu, provocat tot „de mâna omului”
Totuși, Bodean le atrage atenția turiștilor să nu facă focul „doar de dragul focului”, mai ales în această perioadă secetoasă, când pământul și vegetația sunt foarte uscate. În județul Hunedoara, ultimele luni au fost foarte secetoase, arată el, și precizează că în Munții Retezat erau zone alpine atât de uscate încât vedea cum se ridica praful din iarbă. Vântul se poate isca din senin, mai spune Bodean, ducând scânteile la sute de metri distanță.
Bodean e de părere că incendiul din acest weekend din Munții Șureanu a pornit din cauza neglijenței: „Eu cred că tot de la mâna omului a plecat pentru că nu au fost ploi cu fulgere în ultima perioadă”. Uneori, vinovați au fost ciobanii, mai spune el, care au dat foc jnepenișului pentru a crește suprafața de pășunat: “Am avut chiar în Parcul Național Retezat un caz”.
3. MUCURILE DE ȚIGARĂ
Dacă ești fumător, nu arunca mucurile de țigară pe munte. Pune-le în sacii de gunoi sau ia un recipient cu tine pe traseu. Șeful Salvamont Hunedoara spune că soluții se găsesc: „Fumezi, asta e. Am la mine băieți din Salvamont pe care dacă îi controlezi în buzunare, sigur îi găsești cu mucuri de țigări. E ecologic și sigur”.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în România se pierd anual aproximativ 350 de hectare de pădure din cauza incendiilor.
Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: