Incendiile din Amazon ar face loc autostrăzilor și hidrocentralelor

FOTO: AdinaVoicu/Pixabay.com
FOTO: AdinaVoicu/Pixabay.com

ONG-ul britanic openDemocracy a publicat o serie de documente despre care susține că demonstrează faptul că la originea dezastrului din pădurea amazoniană s-ar afla președintele extremist al Braziliei, Jair Bolsonaro. Informația a fost publicată de The Independent.

Guvernul brazilian ar avea în intenție să construiască poduri, autostrăzi și o centrală hidrolectrică în junglă. Planurile secrete au ajuns la openDemocracy după ce incendiile de pădure și vegetație devastatoare au izbucnit în ultimele săptămâni de-a lungul Pădurii Amazoniene.

În timpul întâlnirii din februarie a guvernului brazilian cu autorităţile locale din statul Para, cel în care se află Pădurea, miniştrii lui Bolsonaro au detaliat proiectele planificate penntru regiune: „Dezvoltarea proiectelor trebuie implementate în bazinul Amazonului pentru a îl integra cu restul teritoriului naţional. E nevoie să luptăm împotriva presiunii internaţionale prin care se vrea implementarea proiectului de conservare a regiunii”, ar fi spus reprezentanţii guvernului, conform documentelor apărute.

Potrivit Agenției Braziliene pentru Cercetarea Spațiului, în acest an au fost observate 72.843 de incendii, o creștere de 84% față de 2018. Din cauza numărului mare de incendii, luni, orașul Sao Paulo a fost acoperit de un nor gros de fum.

Ieri, președintele Bolsonaro a anunțat că nu dispune de resurse necesare pentru a opri incendiile. Mai mult, președintele brazilian a acuzat organizațiile de protecția mediului de complot împotriva statului și a spus că e posibil ca activiștii de mediu să fi pus focul în pădurile amazoniene.

Bolsonaro a intrat într-un conflict și cu președintele Franței, acuzându-l de faptul că are o atitudine colonialistă. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris incendiile ca fiind „o criză internațională” și a cerut liderilor importanți ai lumii să vorbească despre ea la summitul G7. „Pădurea Amazoniană, plâmânul care produce 20% din oxigenul planetei noastre, este în flăcări. E o criză internațională”, a scris președintele Franței pe Twitter.

FOTO: AdinaVoicu/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.