Încătușat și pus la pământ pentru că a proiectat mesajul #Rezist la festivalul luminii

cristian mihai dide rezist

Foto: Captură YouTube Passport Productions / Marilena Puica / Facebook

Cristian Mihai Dide, un tânăr din București care a participat de-a lungul timpului la mai multe proteste îndreptate împotriva guvernelor PSD-ALDE și împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost încătușat, arestat și dus la secția de poliție deoarece a proiectat mesajul #REZIST pe Muzeul de Artă și pe Monumentul Revoluției din centrul Bucureștiului în timpul festivalului luminii „Spotlight”, organizat de Primăria Capitalei.

Incidentul s-a petrecut în cursul zilei de vineri, 13 aprilie.

Potrivit protestatarilor, Cristian Mihai Dide a fost amendat cu 2.600 de lei pentru proiecția sa.

Cei din Mișcarea Rezist au fost deranjați în special de modul în care Mihai Dide a fost tratat: a fost încătușat cu mâinile la spate, iar apoi a fost dus la Secția 3 de Poliție, „cu cătușe și extremă brutalitate”: „Întrebarea principală aici este: cum este posibil ca cineva să trimită polițiști, cu atâta îndârjire, ca să legitimeze și să amendeze un cetățean care participa la un eveniment al Primăriei, un festival al luminii – cu lumină! (chiar și sub o formă de guerrillă). Din ce motiv, altul decât pentru a cenzura mesajul?”.

„”United we shine, (denumirea oficială a festivalului), exprimă cum nu se poate mai bine ceea ce acest festival face pentru București și pentru locuitorii săi”, scria Gabriela Firea în deschiderea caietului-program, doar atâta timp cât locuitorii stau cuminți și la locul lor – în timp ce, trebuie să adăugam, cetățeni care participă cu propriile mesaje de lumină sunt tratați ca niște criminali periculoși”, au mai spus cei de la #rezist.

Foto: Marilena Puica / Facebook

Acesta a fost cel de-al patrulea an consecutiv în care a fost organizat festivalul luminii Spotlight – Bucharest International Light Festival.

Potrivit organizatorilor, scopul său este de a transforma Capitala într-o expoziție de artă în aer liber a instalațiilor de lumină.

În acest an au fost proiectate peste 25 de instalații de lumină. Pe lângă monumentele și clădirile istorice de pe Calea Victoriei – locația centrală a festivalului, Spotlight a extins în acest an harta evenimentelor cu noi locații iconice din oraș.

Tema ediției “United We Shine” a celebrat 100 de ani de la Marea Unire a României.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version