Încă un turist s-a înecat pe litoral. Este a patra victimă în doar 24 de ore

salvamari
Sursa: ISU Constanța

Încă un turist s-a înecat, marți dimineață, pe litoral. Tânărul din Suceava în vârstă de 25 de ani a intrat în mare la Costinești, în jurul orei 6.20, relatează Digi 24.

Corpul tânărului de 25 de ani a fost scos din mare de către alți turiști. Medicii veniți la fața locului și au încercat să-l resusciteze timp de 50 de minute, însă bărbatul nu a putut fi salvat.

Turistul din Suceava este a patra persoană care moare înecată pe litoralul românesc în ultimele 24 de ore.

Luni, alți 3 bărbați au murit înecați. Un tânăr de 23 de ani a murit în stațiunea Saturn, iar în stațiunea Eforie Nord au murit alte două persoane: un turist de 28 de ani și salvamarul în vârstă de 48 de ani care a intrat în mare pentru a-l salva.

Din păcate însă, turistul s-a agățat disperat de salvamar și l-a tras la fund. Cei doi nu au mai putut fi salvați.

Marea este agitată în aceste zile, iar turiștii au ignorat steagul roșu care le interzice să intre în apă.

Ieri, ISU Constanța le-a transmis un mesaj turiștilor aflați pe litoral:

Nu vă puneți viața în pericol!

Trei persoane decedate, în mare, în doar câteva ore!

Salvamarii au arborat, încă de ieri, steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este INTERZIS din cauza valurilor mari și curenților puternici!

Marea și-a luat, azi, tributul: trei persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost scoase din valuri de turiști și de salvamari și au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre.

Vă rugăm, respectați indicațiile salvamarilor! Nu intrați în mare dacă steagul roșu este arborat, indiferent cât de buni înotători considerați că sunteți!

Respectați câteva reguli minime pentru propria voastră siguranță și a celor dragi vouă:

  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

Tot ieri, Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, i-a criticat dur pe turiștii care intră în apă atunci când nu au voie.

„Nu își iau medicamentația, leșină pe plajă. Părinții sau bunicii să aibă grijă de copii! Ieri ne-am confruntat cu 3 cazuri de copii dispăruți. Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii! Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă: aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă”, a declarat Borteș la postul de televiziune Digi 24.

„După cum arată prognoza, s-ar putea să avem o săptămână și jumătate steagul roșu pe litoral. Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 kilometri, cred că azi vor alerga 15 – 20 de kilometri ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă”, a mai comentat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.