Încă un tren a deraiat. Este al 3-lea în mai puțin de două săptămâni

tren deraiat hunedoara
Trenul de călători care a deraiat în data de 23 decembrie 2018 în județul Hunedoara. Foto: ISU Hunedoara

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că un tren privat de marfă a deraiat în stația din comuna Zam, din județul Hunedoara.

Trenul de marfă, ce aparţine operatorului privat DB Cargo Rail România, are în compunere 20 de vagoane şi circula în tranzit pe relaţia Curtici – Giurgiu Nord.

În total, 5 vagoane din componența trenului au deraiat.

Acum, traficul feroviar între staţiile Zam – Câmpuri Surduc se desfăşoară doar pe firul I, deoarece vagoanele au deraiat la ieşirea din staţia Zam, pe firul II.

La faţa locului au venit echipele feroviare de intervenţie ale Regionalei CF Timişoara, ce vor acţiona pentru repunerea pe şină a vagoanelor cu un tren de ajutor cu vinciuri, care va fi îndrumat din staţia Simeria.

Cauzele acestui eveniment feroviar vor fi stabilite de comisia de anchetă.

Directorul CFR Călători, după ce 2 trenuri au deraiat în decurs de câteva ore: ”Chiar dormeam şi m-aţi trezit din somn”

În ultimul timp, astfel de cazuri au devenit tot mai frecvente în România, pe măsură ce infrastructura feroviară s-a învechit și nu s-au făcut investiții suficiente în căi ferate, terasamente, trenuri ori locomotive.

Două trenuri au deraiat sâmbătă, 2 martie, în decurs de doar câteva ore. Un tren de călători care circula din Braşov spre Mediaş a deraiat dimineața în judeţul Braşov, la Racoş, iar câteva ore mai târziu, locomotiva unui tren care circula de la Braşov la Curtici a deraiat la ieşirea din localitatea Săvârşin din județul Arad.

Contactat de Antena 3, directorul CFR Călători, Leon Bărbulescu, a avut o reacție cel puțin bizară, spunând că nu au fost evenimente deosebite, iar „călătorii au fost în regulă”.

Când jurnalistul i-a atras atenția că au loc tot mai multe astfel de incidente, directorul a replicat: „Când ați constatat? Noi ne facem treaba aşa cum trebuie şi să fie bine (…) Iertaţi-mă, chiar dormeam şi m-aţi trezit efectiv din somn”.

România, țara trenurilor deraiate

În ciuda spuselor directorului CFR Călători, tot mai multe trenuri au deraiat în România în ultimul timp. Pe 23 decembrie 2018, ultimele 3 vagoane aflate în componența trenului IR 1821, care circula de la Bucureşti Nord la Arad, au deraiat între stațiile Petroșani și Subcetate, în județul Hunedoara.

În cele trei vagoane deraiate se aflau aproximativ 60 de pasageri, iar în celelalte vagoane aproximativ 80 de călători. O persoană care stătea în ușa trenului a fost aruncată din tren, s-a rănit și a fost preluată de un echipaj al Ambulanței.

În aceeași zi de 23 decembrie, la scurt timp după ce a deraiat trenul din Hunedoara, a mai deraiat un tren, de acestă dată în județul Caraș-Severin. Spre deosebire de trenul de călători care a deraiat în județul Hunedoara, acest al doilea tren era un mărfar ce transporta cereale.

Trenul mergea de la București la Timișoara și a deraiat între staţiile CF Berzovia şi Oraviţa din județul Caraş-Severin.