Încă un record negativ pentru indicele ROBOR

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,42%, cel mai mare nivel din octombrie 2014, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Este o veste proastă pentru cei care au de plătit credite ipotecare. Nivelul Robor la 6 luni ese cel mai mare din 31 octombrie 2014, când era de 2,45%.

ROBOR la 6 luni reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale și este utilizat în calculul dobânzilor creditelor ipotecare standard.

De cealaltă parte, ROBOR la 3 luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, a stagnat la 2,09% pentru a treia zi consecutiv. Chiar și așa, este la cel mai mare nivel din anul 2018.

Creșterea indicelui ROBOR a fost influențată și de decizia luată de BNR, la începutul lunii februarie, de a crește rata dobânzii de politică monetară la 2,25%. Specialiștii se așteaptă și la alte creșteri ale dobânzii-cheie în perioada următoare.

În ciuda unei creșteri economice consistente, starea economiei nu este una grozavă.

Experții preconizează că indicele ROBOR va continua creşterea şi în 2018, iar leul nu se va opri din trendul de depreciere în raport cu euro, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe creditare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.