Încă un oraș mare ar putea intra în Alianța Vestului. Primele reacții din Moldova

târg de crăciun sibiu
Piața Mare din Sibiu. Foto: Andrei Drăgan (Wikimedia Commons)

Parteneriatul dintre Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara și Arad, denumită Alianța Vestului, s-ar putea extinde. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat că această alianță ar putea fi interesantă și pentru orașul său.

„Este o inițiativă interesantă a patru primari care conduc municipii reședință de județ situate în regiunile de dezvoltare vest și nord-vest ale țării. Cunosc acest proiect doar din mass media și nu mă pot exprima doar în baza a ceea ce am urmărit la televizor.

Sunt convins însă că este o inițiativă constructivă, în sensul demarării unor proiecte comune pentru care inițiatorii doresc atragerea de fonduri europene, mai ales a fondurilor  transfrontaliere”, a declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului.

Primarul Sibiului a spus că orașul său s-ar putea alătura în condițiile în care primarii din cele patru orașe își vor propune finalizarea autostrăzii A1. „Poate fi oportun, dacă Alianța extinde aria obiectivelor și pentru regiunea noastră.

Finalizarea autostrăzii A1, parte din Coridorul IV paneuropean, pe tot tronsonul care străbate România, ar fi un astfel de obiectiv”, a declarat primarul Sibiului.

În ceea ce privește alianța, reacții au început să apară și din Moldova. Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că i-a propus lui Emil Boc să participe la elaborarea unui program comun de dezvoltare a zonelor de la est și de la vest de Carpați intitulat „Trans-Carpatica”.

Primarul Iașului spune că în ceea ce privește Alianța Vestului abia în 10 – 20 de ani se va putea spune dacă a fost sau nu o măsură corectă. De asemenea, Chirica este sceptic în ceea ce privește un astfel de proiect.

„Facem și noi Alianța Estului, se mai face Alianța Dobrogei, Alianța Bucovinei din cea a Estului și ce facem? Ne îndreptăm spre dezintegrare!? Facem mai rău decât înainte de 1859? Ne punem singuri piedică sau ne adunăm toți cei care gândim pozitiv la aceeași masă și spunem: încercăm să facem ceva comun pentru toată România?”, a mai declarat Mihai Chirica, potrivit ziare.com.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.