Încă un județ a fost atins de pesta porcină africană

pesta porcină
Foto: Jai79 / pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane într-o gospodărie din județul Giurgiu, în localitatea Brăniștari, comuna Călugăreni.

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate”, transmite ANSVSA printr-un comunicat de presă.

Un focar de pestă porcină a fost confirmat și în apropierea localității Tudor Vladimirescu, din județul Galați, la o anexă a unei gospodării. Aici se află 15 porci, care urmează să fie eutanasiați.

„Potrivit prevederilor legale, se aplică măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor 15 porci din exploatație, fiind decisă totodată interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala, precum și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din comuna Tudor Vladimirescu”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de reprezentanții Prefecturii Galați. Este al șaselea focar din județul Galați.

ANSVSA solicită „sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, mai subliniază instituția.

Primul focar de pestă porcină africană a fost depistat la începutul acestui an, într-o gospodărie din comuna Micula, din județul Satu-Mare. Până acum au fost sacrificați peste 160.000 de porci din gospodării și ferme.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.