Încă un filmuleț șocant surprinde agresivitatea excesivă a jandarmilor

jandarmi agresivi
Foto: Captură Facebook Raluca și Robert

Un filmuleț apărut pe Facebook surprinde momentul în care un tânăr care filma cu telefonul este împins din spate de cordonul de jandarmi.

Tânărul, care nu era deloc violent, este apoi apucat cu brutalitate și tras în spatele cordonului de jandarmi. Este pus la pământ și i se pun mâinile la spate, iar un jandarm se urcă peste el.

Imaginile surprinse de la înălțime vin să completeze un șir lung de abuzuri și acțiuni brutale ale jandarmilor care au reprimat violent protestul de vineri, 10 august, la care au participat mii de români din diaspora.

Clipurile video apărute pe Facebook surprind oameni loviți în cap în timp ce stăteau cu mâinile ridicate, jurnaliști agresați și împinși în timp ce își făceau meseria sau oameni călcați pur și simplu în picioare de cordonul de jandarmi, în ciuda faptului că se așezaseră pe jos pe bulevard și protestau pașnic.

Unii protestatari au ajuns la spital cu capul spart sau cu găuri în picioare. Un manifestant a povestit că a fost împușcat în stomac și în picioare cu gloanțe de cauciuc.

Procurorii militari anchetează acum acțiunile Jandarmeriei din seara zilei de 10 august. Zeci de persoane rănite și-au scos certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor.

Între timp, ministrul de Interne Carmen Dan a declarat că nu ea a fost cea care a coordonat acțiunile jandarmeriei de vineri, așa cum a scris o parte a presei. De asemenea, Carmen Dan a spus că nu are ce să-și reproșeze deoarece nu a încălcat legea.

„Nu am ce să-mi reproșez, am făcut ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”, a afirmat Carmen Dan.

„Ce am transmis sâmbătă, cu ocazia declarației de presă, rămâne de actualitate. În schimb, în ultima vreme am auzit foarte multe invenții, care nu pot fi numite știri, despre faptul că aș fi constituit diverse celule, diverse comitete. Eu cred că sunt unii care își doresc să scape cu orice chip de ministrul de Interne și de Guvern. Zic să rămânem într-o stare de normalitate. Ce-am declarat atunci susțin și acum”, a declarat Carmen Dan într-o discuție cu jurnaliștii.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.