Încă un film a fost întrerupt la MȚR. Protestatarii au fost scoși cu poliția din sală

FOTO: Captură Facebook
FOTO: Captură Facebook

Mai multe persoane s-au adunat, joi seara, în fața Muzeului Țăranului Român, unde la ora 18:00 a fost programată difuzarea filmului românesc „Soldații. Poveste din Ferentari”. Aceștia au cerut oprirea proiectării filmului, pe motiv că „face propagandă homosexuală”.

Potrivit Hotnews.ro, protestul din fața muzeului ar fi fost organizat de o asociație numită „Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință”, care a transmis printr-un purtător de cuvânt că reprezintă „chemarea țăranului român pentru a opri propaganda homosexuală ce se încearcă a se face în acest simbol național al neamului românesc!”.

După ce manifestanții, aproximativ 30, au spus o rugăciune, protestul s-a încheiat. Însă, mai târziu, în sală, după câteva minute de la începerea filmului, mai multe persoane au început să facă gălăgie și au proiectat lumini pe ecran.

„Să vină Poliția!”

Directorul Centrului de Jurnalism Independent, Ioana Avădani, se afla în sală, la proiecția filmului, și a povestit pe pagina personală de Facebook ce s-a întâmplat.

„Se umple sala, începe filmul. După doar câteva secvențe, domnul (îi știm deja numele, dar nu îl vom celebra acum) dă drumul la manele pe telefon. Tare. Este ignorat un timp, apoi oamenii încep să protesteze. O domnișoară încearca să-l filmeze, domnul îi dă peste mână destul de violent, domnișoara scapă telefonul și începe să vocifereze că a fost lovită. În scurt timp apare un alt domn, se legitimează discret ca polițist (avantajul de a sta aproape aici se vădește) și îl roagă să oprească muzica.

Cel cu telefonul refuză (cam pe aici se oprește proiecția și se aprind luminile). Lumea strigă „Să vină poliția!” și o doamnă drăguță, roșcată și sassy spune calm: „Suntem aici, nu vă faceți giji”. Domnul cu muzica devine din ce în ce mai vocal și cere să i se spună ce lege a încălcat „vorbind” la telefon. Legea 61/1991, îi răspunde imperturbabil doamna polițist.

Vocile se ridică, spiritele par să se încingă, domnul polițist în civil decide că enough is enough așa că apar polițiștii în uniformă, jandarmii și gardienii muzeului, care îl scot pe cetățeanul meloman pe sus din sală în aplauzele publicului. Se reia proiecția.
Rămași fără căpitan și surclasați numeric, băieții din rândul al doilea se ridică și pleacă, toți deodată. „Mergem la baie”, ne explică unul, râzând ca între prieteni”, povestește Ioana Avădani, pe pagina sa de Facebook.

Cu o zi înainte de proiectarea filmului, conducerea MȚR a trimis un comunicat de presă prin care a transmis că „nu are calitatea de a cenzura conținutul unei proiecții cinematografice care în prealabil a obținut de la autoritățile competente toate avizele și certificatele de rating impuse de lege”.

De asemenea, MȚR mai transmite și că Cinema Muzeul Țăranului face parte din rețeaua cinematografică Europa Cinemas și respectă standardele de calitate, iar conținutul filmelor au acordul direct al Centrului Național al Cinematografiei.

„În aceste condiții, MNȚR consideră inacceptabilă presiunea și impunerea cenzurii, dreptului la libera exprimare fiind una din libertățile fundamentale obținute de societatea democratică românească”, a mai transmis conducerea muzeului.

Precedentul „120BM”

Un grup de oameni a întrerupt, duminică seară, difuzarea filmului „120BPM”, la cinematograful MȚR. Protestatarii au intrat cu icoane și au început să cânte imnul României și cântecul religios „Mântuiește, Doamne, poporul tău!”.

Cei care au întrerupt filmul au spus că „are subiect inadmisibil să fie proiectat” la MȚR, pentru că „este un film despre homosexuali”, iar „țăranul român e creștin ortodox”. De asemenea, aceștia au mai spus că nu reprezintă nicio asociație, sunt doar „membri ai poporului român”.

Regizorul Cristian Mungiu spune că imaginea României ar putea avea de suferit în urma unor incidente de acest fel și riscă să anuleze în mare măsură efectele multor inițiative reparatorii. „Știrea despre incident a fost preluată și mediatizată. Ea asociază din nou România cu termeni ca „primitism”, „fanatism”, „intoleranță”.

Mungiu mai amintește și faptul că filmul care rula la MȚR a luat șase premii Lumiere, este considerat cel mai important film francez al anului și este pelicula care reprezenta Franța la premiile Oscar.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.