Cutremur puternic în Italia. Zeci de răniți și multe clădiri distruse în cel mai intens seism din ultimii 35 de ani

Așa arată bazilica din Norcia după cutremurul de azi-dimineață (Twitter)
Așa arată bazilica din Norcia după cutremurul de azi-dimineață (Twitter)

Un cutremur puternic a lovit astăzi Italia, având o intensitate de 6,6 grade pe scara Richter și epicentrul în centrul țării, lângă orașul Norcia.

Cutremurul de astăzi este al doilea seism foarte intens care zguduie Peninsula în ultimele luni, după cel din august, în care și-au pierdut viața aproape 300 de persoane și multe orașe au fost distruse.

Mișcarea de pământ de astăzi a fost mai puternică decât cea din urmă cu două luni, dar și decât replicile de zilele trecute, producându-se a o adâncime de doar 1,5 kilometri.

Primele informații vorbesc de câteva zeci de răniți. Nu au fost anunțate pierderi de vieți omenești. Mulți locuitori ai zonei au fost evacuați după cutremurele de săptămâna trecută. Multe clădiri au fost distruse sau au suferit pagube serioase.

Seismul s-a simțit și în capitala Italiei, Roma, dar și la nord de aceasta, în Veneția.

Românii care au fost afectați de cutremur pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.

Deocamdată, misiunea diplomatică română din Italia nu a primit nicio solicitare de asistență.

Cutremurul de azi a produs mai multe pagube ateriale. Călugării de la mănăstirea San Benedetto, din Norcia, au postat pe internet fotografii cu ruinele Bazilicii Sfântul Benedict, care s-a născut în acest oraș.

Italia, lovită din nou de două seisme puternice. Multe clădiri s-au prăbușit: „Toată lumea pleacă”