Încă un caz Hexi Pharma. Polițiștii fac percheziții în mai multe orașe

FOTO: Poliția
FOTO: Poliția

12:35. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că dezinfectanții neconformi au ajuns în peste 30 de spitale din toată țara, însă a dat asigurări că nu a existat niciun pericol pentru pacienții din aceste spitale, adăugând că aceste produse erau pentru fungi, nu pentru bacterii. De asemenea, Pintea a susținut că astfel de biocide nu au ajuns și la Institutul Marius Nasta, unde patru pacienți au murit recent din cauza unei bacterii spitalicești. 

Polițiștii au descins în această dimineață la mai multe adrese din București și județele Ilfov și Prahova. Sunt vizate companii care produc și importă dezinfectanți pentru spitale.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că perchezițiile au loc în urma unor plângeri făcute de Ministrul Sănătății, iar substanțele din spitale ar fi „neconforme”, nu diluate.

„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide.

Ca urmare a analizei a 15 produse au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la Digi24.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, efectuează cinci percheziții la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide, transmit oamenii legii.

Sunt cercetate infracțiuni de înșelăciune, fals de înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializare de produse alterate. Potrivit oamenilor legii, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești din România produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

La operațiune participă echipe formate din poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

La sfârșitul lunii ianuarie, Tribunalul București a condamnat compania Hexi Pharma la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei. Flori Dinu, directorul general al companiei, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.