Încă o Zi Națională în România. În ultima duminică a lunii octombrie sărbătorim mâncarea și vinul

Foto: Anelka / Pixabay

Camera Deputaților a adoptat, cu 251 de voturi pentru, două abţineri şi niciunul împotrivă, instituirea Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului.

Proiectul a fost propus de deputatul Mihai Mohaci. Sărbătoarea, care va avea loc în ultima duminică a lunii octombrie, poate fi organizată de „autorităţile publice centrale, locale, de celelalte instituţii ale statului, de persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale”, potrivit textului aprobat.

Autoritățile locale pot susține financiar și logistic evenimentul.

Ideea acestei sărbători naționale dedicată mâncării și vinului a apărut la Congresul Naţional de Gastronomie şi Vin, care a ajuns la a treia ediție.

”Francezii, italienii, spaniolii, nemţii, cehii, turcii (şi cam toate popoarele „cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (şi vinuri, unde acesta e tradiţional) vârf de lance pentru atragerea de turişti, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc ţesătura intimă a unei naţiuni”, a explicat Cezar Ioan, de la vinul.ro.

Foto: Pixabay