O nouă Zi Națională în România. Klaus Iohannis a promulgat legea

klaus iohannis
Klaus Iohannis FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru instituirea unei noi Zile naționale: 14 mai.

Potrivit legii, 14 mai va fi prilejul de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

În expunerea de motive a legii se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”.

În noaptea de 14 spre 15 mai 1948, în România au fost arestați peste 10.000 de tineri, majoritatea dintre ei ajungând în pușcăriile comuniste. Printre victimele acestei represiuni se numără Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuli Hosu, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr și Mircea Vulcănescu.

”Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine”, mai stă scris în expunerea de motive a legii.

Potrivit documentului, ”sărbătorirea anuală a zilei poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane și alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”.

Legea nr. 127/2017 – instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste mai prevede că „în ziua de 14 mai, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES vor difuza, cu prioritate, emisiuni şi materiale informative despre evenimentele petrecute în perioada prigoanei comuniste, în ziua de 14 mai 1948”.

În România, Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor naționale: câte două zile de Anul Nou, Paște, Rusalii și Crăciun, respectiv câte o zi Ziua Unirii Pricipatelor Române, Ziua Internațională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României (1 Decembrie).