Încă o suspiciune de de coronavirus în România. O profesoară venită din China a fost izolată

Foto: valelopardo / Pixabay

O nouă suspiciune de coronavirus există în România. O profesoară în vârstă de 32 de ani, din Suceava, care predă în China și a revenit în țară pe data de 30 ianuarie, a fost transferată noaptea trecută la Spitalul de Boli Infecțioase de la Iași, pentru a fi izolată.

La Galați, 13 persoane care au ajuns aici din China au fost plasate în carantină la domiciliu. Este vorba despre opt români și cinci chinezi. Niciuna dintre cele 13 persoane nu are simptomele bolii, dar medicii le-au recomandat să stea acasă.

Potrivit regulilor comunicate de Direcția de Sănătate Publică, dacă se simt rău, au febră sau tuse, ei trebuie să sune la 112, să spună cine sunt și vor fi preluați de o ambulanță specială pentru a fi transportați la Institutul „Matei Balș” din București.

Până acum, au fost mai multe persoane care au fost în China și au fost suspectate de coronavirus, însă niciun caz nu s-a confirmat.

Mesajul MAE pentru cetățenii români care merg în Hong Kong

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români care  intenționează să călătorească în Hong Kong că autoritățile locale vor activa, începând cu data de 08 februarie 2020, orele 00:00, obligativitatea situării în carantină pentru o perioadă de 14 zile a tuturor persoanelor care doresc să intre în Hong Kong și care au fost în restul R. P. Chineze în ultimele 14 zile.

Persoanele cu rezidența în Hong Kong vor fi puse în carantină la domiciliu, iar vizitatorii vor fi puși în carantină în camerele de hotel sau în locațiile unde au asigurată cazarea, se mai arată în comunicat. Orice persoană care nu respectă măsura carantinei obligatorii riscă o pedeapsă de șase luni de închisoare sau o amendă de 3.250 USD (cu echivalent în monedă locală). Măsura carantinei obligatorii nu se aplică persoanelor care tranzitează aeroportuar Regiunea Administrativă Specială Hong Kong.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că autoritățile locale au activat planul de pregătire și răspuns pentru boli infecțioase noi de importanță pentru sănătatea publică, iar la data de 25.01.2020 a fost activat nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 (alertă; grav/serios; urgență).

Totodată, a fost introdusă obligativitatea ca orice persoană care intră în R.A.S. Hong Kong să completeze pe propria răspundere o „declarație de sănătate”. Completarea acestei declarații cu informații false se pedepsește cu șase luni de închisoare sau cu o amendă de aproximativ 650 USD (cu echivalent în moneda locală). Conform datelor comunicate de către autoritățile locale, la data de 07.02.2020 la Hong Kong erau deja confirmate 25 de cazuri de infecție cu acest tip de pneumonie virală.

Bilanțul din China

Numărul total al deceselor provocate de coronavirus a ajuns vineri la 636, cu 73 mai multe decât la raportarea de joi. De asemenea, numărul cazurilor din China a urcat cu 3.143, până la 31.161.

Toate persoanele care vin în Hong Kong din China continentală trebuie să stea în carantină 14 zile, altfel riscă până la 6 luni de închisoare. Persoanele care aduc provizii în Hong Kong sunt exceptate, dar sunt supravegheate îndeaproape.

Unii cercetători chinezi spun că pangolinul, un mamifer traficat ilegal pentru carne și solzi, este o potențială gazdă intermediară a coronavirusului. „Această descoperire va avea o mare importanță pentru prevenirea și controlul originii virusului”, transmite Universitatea Agricolă China de Sud, cea care a condus studiul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.