Încă o sărbătoare națională în România: 27 martie

Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională.

Iniţiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, și-a motivat propunerea spunând că “uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.

“Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale iau măsurile necesare pentru ca, în data de 27 martie, drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de căre autorităţile şi instituţiile publice”, potrivit Legii privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională.

Pentru ca ziua de 27 martie să devină sărbătoare legală nelucrătoare, ea trebuie inclusă în Codul muncii. Chiar și așa, companiile au acoperirea legală pentru a da liber salariaților în această zi.

”Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia a revenit la granițele ei firești, fiind prima provincie românească ce s-a unit cu România”, explică inițiatorul propunerii legislative în expunerea de motive anexată acesteia.

Proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.