Încă o sărbătoare în România: Ziua mâncării și a vinului ar putea fi celebrată în 15 septembrie

Politicienii români vor să sărbătorească gastronomia și vinul. Foto: Pixabay

Partidul Social Democrat are un nou obiectiv – declararea datei de 15 septembrie drept Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc. Inițiativa legislativă a fost deja depusă la Senat.

Inițial, sărbătoarea ar fi trebuit celebrată în 11 septembrie, dar s-ar fi suprapus cu comemorarea atentatelor teroriste din 2001, petrecute în Statele Unite ale Americii.

Parlamentarii PSD care au semnat proiectul de lege, printre care și Liviu Dragnea, au anunțat că își vor retrage semnăturile de pe legea care ar fi dus la sărbătorirea mâncărurilor și vinurilor românești în 11 septembrie, aceasta urmând să fie mutată în 15 septembrie.

„O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei care au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească, bizantină. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele Ziua Gastronomiei și Vinului Românesc”, se precizează în expunerea de motive a inițiativei.

”Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lunii septembrie este şi propice pentru evenimente de resort datorită abundenţei agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi măiestrie”, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului de lege, semnat, printre alții și de Liviu Dragnea.

Dacă va intra în vigoare, noua sărbătoare le va oferi prilejul autorităţilor centrale şi locale să poată organiza evenimente specifice în 15 septembrie și să le finanţeze din bugetul de stat.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.