Încă două țări din Balcani în Uniunea Europeană? Au început negocierile de aderare

cele mai frumoase locuri din albania
Foto: Pixabay

Marea familie europeană s-ar putea extinde în perioada următoare, după ce UE a început negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania.

Potrivit comisarului pentru extindere al UE, Olver Varhelyi, blocul comunitar compus din 27 de state a fost de acord cu demararea discuțiilor, adăugând: ”Este un mesaj puternic și clar către Balcanii de Vest: Viitorul vostu este în Uniunea Europeană”, scrie Euronews.

Croația, care deține președinția rotativă a Consiliului Europei, a spus că UE a făcut acest pas ”ca o recunoaștere a reformelor importante făcute de cele două țări”.

Ministrul de externe din Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, a spus că decizia Uniunii Europene este ”un simbol de putere într-un moment foarte dificil”.

Omologul său albanez, Gent Cakaj, a numit începerea negocierilor de aderare la UE drept ”o realizare istorică” și că țara sa nu va fi oprită din drumul său european.

Discuțiile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord fuseseră amânate în octombrie 2019, după ce președintele francez Emmanuel Macron, dar și reprezentanții Olandei și Danemarcei, și-au exercitat dreptul de veto.

Potrivit reprezentanților UE, Albania a făcut progrese importante în reforma justiției și în lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

În același timp, potrivit comisarului Varhelyi, Macedonia de Nord a făcut pași considerabili pentru întărirea independenței sistemului judiciar.