Antonya Cooper, o femeie în vârstă de 77 de ani din Marea Britanie, a mărturisit cu puțin timp înainte să moară că, în urmă cu mai bine de 40 de ani, i-a dat o doză mare de morfină fiului său de 7 ani bolnav de cancer, pentru a-i pune capăt suferinței, relatează Sky News.
Înainte să moară de cancer, Antonya Cooper a dezvăluit într-o emisiune radio la BBC Radio Oxford că i-a dat fiului ei Hamish o „doză mare” de morfină. Fiul ei, care suferea de un cancer rar cunoscut sub numele de neuroblastom, avea dureri mari. Băiatul, al cărui cancer ajunsese în stadiul 4, a murit acasă în Abingdon, Oxfordshire, în decembrie 1981.
În timpul interviului oferit în luna mai 2024, ea a spus că înțelege faptul că ar putea fi acuzată de omor din culpă sau de crimă, dar a spus că orice investigație asupra morții lui Hamish „trebuie să fie rapidă”, deoarece și ea era bolnavă de cancer în stadiu terminal.
Luni, 8 iulie, familia a anunțat că Antonya Cooper a încetat din viață. „Era liniștită, nu avea dureri, se afla acasă și era înconjurată de familia ei iubitoare. A fost exact așa cum și-a dorit ea. Și-a trăit viața după propriile reguli și a murit în condițiile impuse de ea”, a transmis familia într-un comunicat de presă.
De asemenea, familia a confirmat că locuința a fost vizitată de ofițeri de la Poliția Thames Valley cu privire „la un caz aparent de moarte asistată a unui băiat de șapte ani în 1981”.
Vorbind despre ultimele ei momente alături de fiul ei, Cooper a declarat că Hamish i-a spus că suferă și a spus „da, te rog, mamă”, când l-a întrebat dacă ar vrea ca ea să-i ia durerea. „I-am dat o doză de sulfat de morfină”, a mai spus ea.
„L-am urmărit cum s-a luptat curajos prin tot acel tratament bestial, și l-am avut alături de noi mai mult timp decât prognoza inițială, așa că era momentul potrivit”, a completat ea.
Înainte de moartea ei, Antonya Cooper a spus că s-a alăturat clinicii pentru moarte asistată Dignitas din Elveția și a cerut guvernului britanic să legalizeze moartea asistată, astfel încât moartea să nu fie „atât de intolerabil de inumană”.
Ea a înființat, de asemenea, organizația de caritate The Neuroblastoma Society, cunoscută acum sub numele de Neuroblastoma UK, în 1982, și a fost președintele acesteia în perioada 2001-2007.
Aducându-i un omagiu doamnei Cooper, organizația de caritate a declarat: „Suntem profund întristați de vestea morții Antonyei și transmitem sincere condoleanțe familiei și prietenilor ei în această perioadă dificilă. Contribuțiile Antoniei au fost neprețuite, iar moștenirea ei va trăi prin cercetarea vitală pe care o finanțăm”.
Eutanasia, care pune capăt în mod deliberat vieții unei persoane pentru a-i ușura suferința, este ilegală în Anglia și ar putea fi considerată crimă sau omor din culpă de autorități.
În Regatul Unit, au existat în ultimele luni solicitări mai puternice pentru o schimbare a legii privind moartea asistată, legislația fiind luată în considerare în Scoția, Insula Man și Jersey.
Manifestanții care se opun modificării legii și-au exprimat îngrijorarea că legalizarea morții asistate ar putea pune presiune asupra persoanelor vulnerabile pentru a-și pune capăt vieții de teamă să nu fie o povară pentru alții.
Ei susțin că persoanele cu dizabilități, vârstnicii, bolnavii sau depresivii ar putea fi expuși riscului în mod deosebit.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: