În țările UE săptămâna de lucru ar putea fi de 4 zile. Ce cred românii

FOTO: FOTO: Yerson Retamal/Pixabay.com
FOTO: FOTO: Yerson Retamal/Pixabay.com

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să facă eforturi pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, mai ales în sectoarele în care există un deficit de forță de muncă.

Acesta e de părere că o astfel de inițiativă este în beneficiul generațiilor mai tinere care au o atlă viziune asupra echilibrului dintre viața personală și timpul de lucru. Însă, deocamdată, nu există „o poziție comună” în UE cu privire la modificarea zilelor de lucru dintr-o săptămână, potrivit comisarului Schmit.

Deși ar revoluționa complet dinamica pe piața muncii din România, în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, arată un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, potrivit sondajului BestJobs, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și implicit productivitatea. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul. 

În ziua liberă, respondenții spun că ar face mai multe activități în familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor și hobby-urilor (40%) sau ar alege să se odihnească (39%). Cu alte cuvinte, ziua liberă ar contribui la un stil de viață mai echilibrat.