În Statele Unite a fost deschis supermarket-ul fără case de marcat

Amazon Go, primul supermarket în care nu trebuie să treci pe la casa de marcat. Foto: Amazon
Amazon Go, primul supermarket în care nu trebuie să treci pe la casa de marcat. Foto: Amazon

Gigantul IT și de retail Amazon a deschis, în orașul Seattle, din Statele Unite ale Americii, primul supermarket care nu are case de marcat, într-o încercare de a revoluționa felul în care oamenii își fac cumpărăturile.

Sistemul a fost testat de angajații companiei în magazinul Amazon Go timp de un an, iar acum, magazinul a fost deschis publicului larg. Cheltuielile sunt trimise pe cardul de credit al clienților, când aceștia părăsesc magazinul. Factura este emisă electronic.

Înainte de a intra în magazin, cumpărătorii trebuie să scaneze aplicația de smartphone Amazon Go. Rafturile sunt dotate cu senzori, care detectează și adaugă obiectele cumpărate în factură. Sistemul șterge din listă orice produs care a fost pus la loc.

Compania a avut de depășit mai multe probleme în încercarea de a oferi un supermarket fără angajați la casele de marcat, însă rezultatul pare să fie unul revoluționar: ”Această tehnologie nu exista. Am dus tehnica de supraveghere computerizată și capacitatea de învățare a mașinilor la cel mai înalt nivel”, s-a fălit Gianna Puerini, șeful Amazon Go, citată de BBC.

Amazon Go, primul supermarket fără case de marcat

Amazon nu a anunțat când va deschide următorul magazin Go, care este un proiect diferit față de lanțul de supermarketuri Whole Foods, pe care l-a cumpărat anul trecut pentru 13,7 miliarde de dolari.

Probabil, în viitor, cele două proiecte se vor uni. Potrivit specialiștilor în retail, unul dintre cei mai importanți factori ai revizitării unui supermarket este timpul petrecut la casă. Cu cât vizita la magazin este mai scurtă, cu atât șansele de revenire ale unui cumpărător sunt mai mari.

Nu este primul proiect ambițios al companiei. În 2015, producătorul e-readere Kindle, a deschis prima sa librărie, tot la Seattle. Acum sunt 13 astfel de locuri destinate cititorilor în Statele Unite.

Magazinele Amazon au generat vânzări de 1,28 miliarde de dolari, potrivit ultimului raport financiar al companiei, care încearcă să-și fidelizeze clientela prin acordarea statutului de membru, acesta venind la pachet cu reduceri importante.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.