În România ar putea exista și săptămâna de lucru de 4 zile

FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com
FOTO: Life-Of-Pix/Pixabay.com

Un grup de parlamentari de la PNL și USR a depus un proiect de lege pentru modificarea Codului Muncii, prin care în România va exista și săptămâna de lucru de 4 zile cu program de 10 ore pe zi.

Timpul de lucru ar putea fi stabilit printr-o înțelegere contractuală între angajator și angajat.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, se arată în inițiativă legislativă a celor 26 de parlamentari care au semnat-o.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu, semnatar al proiectului de lege, susține că această modificare ar putea aduce o economie de costuri logistice pentru a cincea zi a săptămânii.

„Informaţiile pe care le-am primit din mediul de afaceri merg pe ideea că există anumite business-uri în care activitatea necesită o activitate de timp şi munca poate fi efectuată în 40 de ore pentru 4 zile, ceea ce înseamnă o economie de costuri logistice pentru a 5-a zi a săptămânii. Există cel puţin două tipuri de categorii interesate la perechea angajator-angajat în IT, comunicare, creaţie.

A doua categorie este acolo unde nici în 5 zile nu poţi să acoperi o activitate săptămânală şi atunci poţi să mergi pe varianta cu 2 salariaţi într-o săptămână, cum ar fi pe o zonă de HORECA unde este o activitate full-time sau în alte locuri unde există o activitate continuă şi unde poţi să ai un angajat care să lucreze luni, marţi, miercuri, joi şi altul vineri, sâmbătă, duminică”, a declarat Fenechiu, miercuri, la Senat.