În plină pandemie, Ministerul Sănătății relaxează unele norme sanitare din școli

Ministerul Sănătății a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, ordinul de ministru 1.456 din 2020, prin care sunt stabilite normele sanitare ce trebuiesc îndeplinite de școli pentru a primi autorizații de funcționare.

Cum modernizarea școlilor bate pasul pe loc, Guvernul a ales să păsuiască instituțiile din sistemul educațional de unele obligații, cum ar fi prezența apei curente, scrie Adevărul.

Peste 3.500 de școli sau creșe și grădinițe, aproximativ 20 la sută din numărul total, nu au primit autorizație sanitară de funcționare de la Ministerul Sănătății.

Aceste clădiri nu au apă curentă și canalizare, iar grupurile sanitare sunt neconforme sau prezente în afara unităților de învățământ, iar încălzirea se face, de cele mai multe ori, cu ajutorul sobelor pe lemne.

Noile reguli ale Ministerului Sănătății păstrează obligația racordării școlilor la rețeaua de apă potabilă, însă le oferă și o portiță: Pot folosi dozatoare de apă cu pahare din plastic, pe o perioadă de cel mult 90 de zile.

De asemenea, ordinul de ministru prevede instalarea de chiuvete cu săpun lichid, prosoape de hârtie sau dispozitive electrice de uscarea mâinilor.

De asemenea, elevii din clasele 0 și 1 vor putea sta cel mult 3-4 ore la școală, cei din clasa a 2-a – 4 ore, la gimnaziu numărul maxim de ore zilnice este de 4-5, în timp ce liceenii nu pot învăța mai mult de șase ore pe zi, la școală.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version