În orașele mari din România elevii ar putea circula gratis cu transportul în comun

FOTO: fritsje/Pixabay.com
FOTO: fritsje/Pixabay.com

Un parlamentar liberal, Robert Sighiartău, a depus un proiect legislativ prin care elevii din unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate să beneficieze de gratuitate pentru transportul public local. Măsura ar urma să fie aplicată în orașele care au mai mult de 50.000 de locuitori.

„Elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate sunt scutiţi de la plata tarifelor pentru transportul public local până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor secundare.

În municipiile sau oraşele care au mai mult de 50.000 de locuitori, elevii din învăţământul primar şi secundar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate beneficiază de transport specializat de tipul curselor şcolare pentru transportul de la şi până la unitatea de învăţământ”, prevede proiectul.

Aceste prevederi se aplică de la 1 ianuarie 2021, potrivit actului normativ. „Organizarea transportului şcolar de tipul „curselor şcolare” în municipiile şi oraşele mari cu peste 50.000 de locuitori va creşte gradul de siguranţă pentru transportul elevilor până la şcoală sau de la şcoală către domiciliu”, a apreciat iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi apoi a Senatului, care este for decizional.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.