În culisele DEX-ului, din 1975 până astăzi

dexnou
În următoarele săptămâni, în fiecare zi de marţi şi joi, GreatNews îţi prezintă câteva aspecte mai puţin cunoscute despre Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX), în toate formele lui, scrise şi online.

Vom vorbi mai întâi despre DEX-ul pe care îl consultă cel mai des românii, DEX Online. Aflăm cine este omul care a adăugat în mod voluntar, literă cu literă, mai mult de 50.000 de cuvinte cu definiţiile aferente în acest dicţionar online, un proiect care a crescut fabulos în cei zece ani de la înfiinţare.

Apoi, facem cunoştinţă cu cuvintele bizare din dicţionar şi cu cele cu definiţii controversate şi trecem în revistă marile schimbări de reguli lexicale din ultimii 20 de ani. Aflăm şi secretele primului Dicţionar Explicativ al Limbii Române, DEX-ul publicat în 1975. De asemenea, vom arăta cum erau tranşate divergenţele lexicale înainte de apariţia DEX-ului.

GreatNews v-a pregătit şi o surpriză, spunem noi. Am încercat – rămâne să ne spuneţi dacă am şi reuşit – să scriem un util dicţionar de termeni montani. Acesta va fi disponibil pe site-ul nostru şi îl veţi putea completa, pentru ca la final să obţinem un dicţionar cât mai bun pentru iubitorii de drumeţii pe munte.

Nu am uitat de jocurile care au legătură cu dicţionarul. Integramele şi rebusurile sunt cele mai cunoscute astfel de jocuri, prilej cu care o să vă explicăm cu ia naştere o integramă. O să vizităm puţin şi interesanta lume a jocului de scrabble. Vom vorbi şi de spânzurătoare şi fazan, jocuri simple, dar foarte utile în cunoaşterea limbii.  

Dacă îţi place această campanie şi crezi că ea merită să fie urmărită de prietenii tăi, poţi da un Like/Îmi place pe pagina noastră de Facebook

Linkuri utile: 

campania VerticalNews dedicată DEX

Totul despre DEX, emisiunea radio

diacritica.wordpress.com, blog de nelinişti ortografice şi nu numai

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.