În ce situații vor da polițiștii 2.500 de lei amendă pentru nepurtarea măștii

FOTO: Anrita1705/Pixabay.com
FOTO: Anrita1705/Pixabay.com

Cei care nu poartă măști de protecție în spații închise ar putea primi, începând de astăzi, amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor, Dumitru Coarnă, a explicat că oamenii legii vor acorda minimul sau maximul sancțiunii în funcție de comportamentul cetățenilor. De exemplu, dacă cineva își recunoaște greșeala și are un comportament civilizat față de polițist, acesta va primi minimul amenzii sau chiar doar un avertisment, potrivit Digi24.

În schimb, situația va fi diferită și amenda mult mai mare pentru o persoană care nu își recunoaște greșeala, e agresivă și nu se legitimează.

Guvernul a adoptat în ședința de luni Hotărârea de Guvern prin care este declarată starea de alertă în baza legii 55/2020, adoptată săptămâna trecută de Parlament.

Printre alte măsuri, devine obligatorie purtarea măștii în spațiile publice închise, în transportul în comun și la locul de muncă.

Numărul maxim de persoane care pot participa la evenimente private, în spații închise, inclusiv la nunți, botezuri sau înmormântări, este de 8.

De asemenea, ieșirile din localitate se pot face doar în baza unei declarații pe propria răspundere. Un alt punct din Hotărârea de Guvern se referă la numărul de persoane maxim permis în public. „În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri”, scrie în HG.

Restaurantele, terasele și mall-urile rămân în continuare închise. De asemenea, sunt suspendate zborurile comerciale care fac legătura dintre România și Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA și Turcia.

Amenzile din perioada stării de alertă sunt cuprinse între 500 și 15.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor.

FOTO: Anrita1705/Pixabay.com