În ce situații ne putem deplasa în afara localității după 15 mai și cum se vor organiza nunțile și înmormântările

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Ministerul de Interne a publicat principalele măsuri propuse pentru a intra în vigoare, începând cu 15 mai, după ce România iese din starea de urgență și intră în stare de alertă. Astfel, te poți deplasa în afara localității doar în anumite situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

În anumite condiții, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permis pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Nunți și botezuri cu maxim 16 persoane. Zborurile suspendate

Vor fi permise nunțile, botezurile, cununiile sau înmormântările, însă cu participarea a maximum 16 persoane, față de 8 cât era limita înainte de intrarea în carantină.

De asemenea, rămân în continuare interzise mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele sau alte întruniri în spații deschise, activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.

Nu se deschid restaurantele, mall-urile sau cafenelele. Ministerul de Interne propune, totodată, menținerea măsurilor de suspendare a zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic pe durată determinată, potrivit dispozițiilor normelor internaționale aplicabile și de suspendare a transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru cursele efectuate către toate țările din zona ROȘIE de risc epidemiologic și din acestea către România.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.