În ce oraș din România poți circula cu ”tramvaiul comunismului”

Tramvaiul comunismului circulă în fiecare weekend, la Iași. Foto: CTP Iași

O companie de transport public dintr-un mare oraș din România va oferi posibilitatea turiștilor de a circula cu tramvaiul în condițiile care erau înainte de 1989.

Turiștii și localnicii din Iași pot călători prin oraș în aceleași condiții ca în timpul ”epocii de aur”, cu ajutorul unui tramvai pus la dispoziție de Compania de Transport Public.

Un ghid îi va însoți pe călători și le va povesti despre cum era viața în România comunistă.

”Tramvaiul comunismului” circulă doar în weekend. Biletele costă 20 de lei și pot fi cumpărate direct din tramvai.

”Am avut oaspeţi din Germania, Maroc, Franţa sau Italia. Acesta circulă sâmbăta, de la ora 10.00, cu plecare din rondul Târgu Cucu. Biletele pot fi achiziţionate direct din tramvai, înainte de plecare. Costul unui bilet este de 20 de lei de persoană. Cursa se organizează cu condiţia să se alcătuiască un grup format din minimum cinci persoane. Capacitatea tramvaiului este de 16 locuri”, a anunțat CTP Iaşi.

Iașiul a fost schimbat mult în perioada comunistă, întreg centrul oralului fiind remodelat. Călătorii ”tramvaiului comunismului” vor vedea pe fereastră impactul pe care regimul comunist l-a avut asupra arhitecturii orașului.

Primele tramvaie de tipul ITB, cu care se pot plimba acum turiștii nostalgici, au început să circule la Iași în 1959. Acestea au fost în uzul companiei de transport public ieșene până în 1992. O parte dintre ele au fost modernizate și au mai circulat până în 1998.

”Tramvaiul comunismului” este singurul de felul său conservat de Compania de Transport Public Iași, fiind restaurat cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de transport electric în cel mai mare oraș al Moldovei.