În ce condiții se vor putea organiza examene de admitere la licee

examen școală liceu bac
Sursa: giovannacco / pixabay.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că evaluarea națională va rămâne în forma actuală în noile legi ale educației. Liceele vor putea organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profiluri unde există concurență dovedită în ultimii ani, însă proporția locurilor care pot fi ocupate prin examen de admitere nu trebuie să depășească 60%.

Prima generație care ar da acest examen de admitere la liceu este cea care intră în clasa a V-a în anul școlare viitor, 2023 – 2024. Practic, examenul se va începând cu anul 2027.

„Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani, dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv”, a declarat Ligia Deca luni, într-o conferinţă de presă în care a prezentat proiectele noilor legi ale educaţiei.

„Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen, pentru că competiţia demonstrată trebuie să fie competiţia în anii anteriori examenului, dar avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o implementăm prin legislaţie secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, profesorii, elevii le-ar avea”,a spus Deca.

Ligia Deca a arătat că subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial, cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, respectiv mai degrabă pentru selecţie, decât în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea naţională.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.