Imunitatea la coronavirus ar putea dura numai 6 luni

imunitate imun
Foto: geralt / pixabay.com

Imunitatea la coronavirus ar putea dura doar 6 luni, arată un nou studiu realizat de Universitatea din Amsterdam, relatează Euronews.com.

Studiul pune sub semnul întrebării eficiența așa-numitelor „pașapoarte de imunitate” pe care unele guverne vor să le ofere pacienților care s-au vindecat de COVID-19, bazându-se pe presupunerea că ei nu se pot reinfecta și că astfel s-ar putea întoarce la muncă în diverse domenii, ajutând economia să își revină mai repede.

Studiul a monitorizat 10 bărbați de-a lungul a 35 de ani pentru a determina nivelul de anticorpi din organismul acestora după ce ei s-au infectat cu cele 4 tipuri de coronavirusuri umane sezoniere (nu este vorba de coronavirusul ce provoacă COVID-19, ci de coronavirusuri umane cunoscute ce provoacă răceli).

Bărbații, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, au fost testați la intervale de 3 sau 6 luni.

Cercetătorii au descoperit „o perioadă de timp alarmant de scurtă” în care oamenii aveau „imunitate la coronavirusurile” respective. Oamenii de știință au remarcat că persoanele se reinfectau frecvent la 12 luni de la infecție și că anticorpii din organism se reduceau substanțial la doar 6 luni de la infecție.

Potrivit specialiștilor, cele 4 tulpini de coronavirusuri umane sunt diferite din punct de vedere biologic și „au puține lucruri în comun, cu excepția faptului că ele cauzează banala răceală”.

„În ciuda acestui fapt, toate par să inducă o imunitate de scurtă durată și o pierdere rapidă a anticorpilor. Acest lucru ar putea fi o trăsătură comună pentru coronavirusurile umane. Dacă, în viitor, SARS-CoV-2 se va comporta precum un coronavirus sezonier, ne-am putea aștepta la același tipar”, au explicat cercetătorii.

„Dacă imunitatea poate fi pierdută la 6 luni după infecție, atingerea imunității de turmă funcțională prin infectare naturală pare foarte puțin probabilă”, au mai spus ei.

Până acum, au existat și alte voci care au sugerat că este posibil ca noul coronavirus să rămână mult timp printre oameni și să aibă un comportament sezonier, precum gripa, revenind în fiecare an sub forma unor noi tulpini ca urmare a numeroaselor mutații pe care le-ar putea suferi.

Potrivit „The Guardian”, cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au analizat recent sângele de la mai mulți pacienți vindecați de COVID-19 și au descoperit că nivelul de anticorpi IgG – cei responsabili de imunitatea pe termen lung – au crescut rapid în prima lună de la infecție, dar apoi au început să scadă.

Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea Rockefeller din New York, SUA, au ajuns la concluzia că cei mai mulți dintre pacienții care s-au vindecat de forme de COVID-19 care nu au necesitat internarea în spital nu au produs foarte mulți anticorpi împotriva virusului.

În cazul în care un eventual vaccin va proteja populația de coronavirus doar pentru un singur an, este probabil că virusul va rămâne activ la nivel mondial pentru o perioadă mai îndelungată de timp, mai notează „The Guardian”.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.