Super-imunitate pentru judecătorii Curții Constituționale

Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro
Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro

Judecătorii Curții Constituționale nu vor mai putea fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis astăzi Camera Deputaților.

171 de deputați au votat în favoarea propunerii legislative de modificare a Legii nr. 471992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. 91 au fost împotrivă, iar 9 s-au abținut.

Proiectul legislativ a fost înaintat acum la Senat, care este cameră decizională.

Propunerea de modificare a mai trecut o dată prin Parlamentul României, fiind votată de actuala majoritate parlamentară, însă a fost atacată de opoziție la Curtea Constituțională.

Astfel, 25 senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) și 13 senatori aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România (USR) au sesizat Curtea Constituțională pe motiv că noile prevederi încalcă legea fundamentală a țării.

În varianta sa inițială, legea votată de Parlament suna astfel: „Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Printr-o decizie din 20 mai, Curtea Constituțională a României a decis că, într-adevăr, unele preveri nu erau în acord cu Constituția, așa că legea a ajuns din nou în Parlament.

Din noua variantă votată de Camera Deputaților a dispărut partea în care se menționa că judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal. De asemenea, ministrul justiției a fost scos din ecuație: cel care face cererea de trimitere în judecată sau de arestare nu este ministrul justiției, ci procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Chiar și cu ultimele modificări, judecătorii Curții Constituționale tot vor beneficia de o imunitate sporită. Ei nu vor mai putea fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.