Împușcături și sirene de alarmă la granița dintre Serbia și Kosovo

FOTO: Captură video Facebook
FOTO: Captură video Facebook

Sirenele pentru raiduri aeriene au pornit în orașul Mitrovica, din nordul Kosovo, duminică seara. Tensiunile s-au aprins la granița dintre Kosovo și Serbia după o decizie a guvernului de la Priștina de a impune, de la 1 august, schimbarea plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbește cu unele kosovare.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, acuză partea kosovară de o pretinsă agresiune și spune că „atmosfera este adusă la punct de fierbere”. Focuri de armă au fost auzite duminică seara, trase în direcția polițiștilor kosovari din nordul teritoriului, care este majoritar sârbesc.

În noaptea de duminică spre luni, guvernul de la Priștina a anunțat că amână până pe 1 septembrie implementarea măsurii.

KFOR, forța de pace pe care NATO o are desfășurată în Kosovo din 1999 cu mandat ONU, anunță duminică seara că este gata să intervină, dacă stabilitatea va fi pusă în pericol în nordul Kosovo, acolo unde se înregistrează tensiuni între sârbi și kosovari. Cele două părți sunt îndemnate să-și rezolve problemele prin dialog.

Potrivit site-ului postului sârb de televiziune Pink, președintele Aleksandar Vucic s-a deplasat duminică seara la sediul din Belgrad al Statului Major al armatei, pentru a discuta despre măsurile care trebuie luată în criza apărută cu Kosovo.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.