Împușcături în Danemarca. Poliția l-a ucis pe atacatorul de la sinagogă

Poliția din Copenhaga a anunțat că l-au împușcat mortal pe bărbatul care a deschis focul într-o cafenea și apoi într-o sinagogă din capitala Danemarcei.

Polțiștii l-au ucis pe bărbat după ce acesta a deschis focul împotriva lor în districtul Norrebro. Acesta era căutat, după ce, ieri după-amiază, ucisese o persoană și rănise trei polițiști în cadrul unei dezbateri pe marginea libertății de exprimare într-o cafenea. Azi-noapte, același bărbat împușcase mortal un bărbat și rănise doi polițiști lângă principala sinagogă din Copenhaga.

Potrivit polițiștilor, suspectul împușcat s-a aflat în spatele ambelor atacuri și a acționat singur.

”Presupunem că este un singur vinovat în spatele ambelor incidente și, de asemenea, că el a fost împușcat de forțele de poliție”, a spus inspectorul șef Torben Molgaard Jensen.

Poliția daneză va rămâne în alertă în Copenhaga, stare instaurată ieri, la scurt timp după primul atac, care i-ar fi vizat pe controversatul caricaturist suedez Lars Vilks şi pe ambasadorul Franţei Francois Zimeray. În incident și-a pierdut viața un civl în vârstă de 55 de ani, iar trei polițiști au fost răniți.

În al doilea atac și-a pierdut viața un bărbat, membru al comunității evreiești, iar doi polițiști au fost răniți, unul în picior și celălalt în braț.

”Este o dimineață tristă și transmitem gândurile noastre victimelor și familiilor acestora. Doi oameni nevinovați și-au pierdut viața într-un atac terorist cinic împotriva Danemarcei”, a anunțat premerul danez, Helle Thorning-Schmidt, într-un comunicat.

”Sunt fericită și ușurată că poliția l-a dezarmat pe suspectul din spatele celor două atacuri. Aș vrea să îmi exprim respectul pentru poliție și pentru eforturile celorlalte autorități. Mai ales pentru agenții răniți și pentru colegii acestora care s-au expus pericolului direct pentru a ne apăra pe noi”, a adăugat liderul de la Copenhaga, prima femeie din istoria țării care deține postul de premier.

”Guvernul monitoriează cu atenție evenimentele. Nimeni nu trebuie să scape după ce atacă societatea daneză, care este deschisă, liberă și democratică”, a concluzionat Helle Thorning-Schmidt.