Importanța organizării spațiului de lucru pentru a avea angajați productivi

Productivitatea este una dintre însușirile pe care angajatorii și-o doresc pentru echipele lor, în contextul în care există o corelație directă între aceasta și rezultatele afacerii, atât pe termen scurt, cât și lung. Dar această caracteristică este influențată de o mulțime de factori, unii dintre ei fiind imposibil de controlat, precum o pandemie la nivel mondial sau anumite legi și restricții aplicate de către autorități, alții putând fi îmbunătățiți sau eliminați. 

O implicare activă a managerilor reprezintă soluția prin care pot fi observate problemele stringente astfel încât, ulterior, să fie implementate anumite strategii care să ajute echipele să fie mai productive. Pe lângă stabilirea unor așteptări clare, structurarea unui bune politici de comunicare, acordarea de încredere și prezentarea unui feedback, productivitatea mai este obținută prin organizarea unui spațiu de lucru optim. Dar cum poate fi creat un astfel de loc?

Asigurarea sănătății la locul de muncă

Productivitatea unui angajat este în strânsă legătură cu sănătatea acestuia, așadar este importantă dezvoltarea unor programe care să aibă o contribuție semnificativă asupra bunăstării lui. Pe lângă un orar mai flexibil și o politică de concediu mai generoasă, o variantă excelentă este integrarea unor măsuri de protecție sanitară. Astfel, este esențial ca birourile să dețină facilități ce asigură dezinfectarea UV-C, să aibă implementate suprafețe antibacteriene, precum și sisteme de monitorizare a calității aerului, apei și a nivelului de aglomerație dintr-o clădire. În acest context, omul de afaceri Liviu Tudor, un antreprenor vizionar, fondator și președinte al Genesis Property, a inițiat IMMUNE Building Standard™, o certificare ce cuprinde 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale. Standardul IMMUNEare la bază criterii coerente, tehnologii, dispozitive, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care au ca scop buna gestionare pe termen lung a potențialelor amenințări de tip patogen, protejarea rezidenților clădirilor de birouri și susținerea excelenței în mediul de business.

Regândirea spațiilor de birouri

Spațiile de birouri bine gândite încurajează colaborarea dintre echipe, aceasta fiind un element fundamental în dezvoltarea unei activități eficiente. Un prim pas este dezvoltarea unor zone cu mai multe scaune astfel încât grupurile să poată fi create rapid atunci când este necesar, fără a fi nevoie de mutarea mobilierul. O astfel de acțiune ar putea însemna o pierdere de energie și, de asemenea, de concentrare asupra subiectului. Totodată, într-un birou deschis trebuie structurate spații separate, care pot fi folosite pentru întâlniri, brainstorming și apeluri telefonice private. Nu trebuie exclus confortul și importanța lui în ceea ce înseamnă productivitatea și colaborarea dintre echipe. Existența unor insule de relaxare, care să recreeze confortul de acasă în timpul pauzelor de lucru, poate reprezenta un punct forte pentru creativitatea angajaților. Aici se discută idei, se dezbat subiecte, ceea ce contribuie la consolidarea echipei și, implicit, la productivitatea ei.

Aducerea naturii în clădirile de birouri

Natura are capacitatea să amortizeze efectele stresului, o serie de studii arătând că anxietatea a fost mai puțin prezentă în rândul angajaților care au avut în jurul lor elemente naturale. Astfel, pe lângă o atenție sporită acordată luminii naturale, birourile ar trebui să se bucure de prezența plantelor. Acestea sunt capabile să absoarbă poluanții din aer și să reducă nivelul de stres având, pe de altă parte, o contribuție majoră asupra creșterii productivității și a stării de spirit. În YUNITY Park (în prezent Novo Park), parc de birouri deținut de antreprenorul Liviu Tudor, parcarea exterioară urmează a fi transformată într-o zonă verde complet reamenajată, cu un design futurist și se va întinde pe o suprafață totală de 7.500 de metri pătrați. Spațiul va include un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, cu o capacitate de 220 de locuri doar în gradene, dar și o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați unde angajații vor putea susține inclusiv întâlniri de lucru.

Oferirea unor facilități pentru angajați

Programul de funcționare al grădiniței, traversarea orașului pentru realizarea unor investigații medicale sunt acțiuni care pot avea un impact negativ asupra productivității angajaților. Tocmai de aceea, birourile trebuie să ofere o serie de facilități în apropierea lor, precum școli, clinici medicale, supermarketuri sau săli de fitness. O asemenea abordare nu va contribui doar la un randament mai mare din partea angajaților, ci și la o loialitate mai puternică.

Crearea unui spațiu optim pentru creșterea productivității poate fi o sarcină dificilă și mobilizatoare, dar  poate fi realizată printr-o bună gestionare a soluțiilor inovatoare.

Sursă foto: Shutterstock