Împărtășania cu lingurițe de unică folosință nemulțumește BOR. „Problema aparține exclusiv Bisericii”

patriarhul daniel

Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Biserica Ortodoxă din România se arată nemulțumită de recomandarea autorităților din domeniul sănătății de a nu realiza împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță, considerând că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține exclusiv Bisericii”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat sâmbătă, 9 mai, propunerile privind setul de măsuri ce trebuie aplicate după ridicarea stării de urgență pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Capitolul cinci prezintă recomandările privind activitatea în lăcaşurile de cult.

Precauțiuni universal valabile:

1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2;

2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;

3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;

5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);

6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiuni speciale:

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;

2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;

3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;

4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;

5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane.

6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Reacția BOR

„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a precizat că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”.

Vasile Bănescu a mai spus că „Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație”.

Pe de altă parte, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.

Reprezentanții BOR au anunțat că Biserica se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe pentru a găsi împreună cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor la împărtășanie.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version