Îmbunătățirile care vor crește eficiența energetică a casei tale

Foto: Shutterstock

Casa ta are nevoie de o serie de investiții pentru a redeveni un loc agreabil. Dincolo de aspectul ei, care riscă să devină inestetic, confortul termic și eficiența locuinței tale nu mai sunt de mult la un nivel mulțumitor. Iată care sunt schimbările care îți vor readuce plăcerea de a te întoarce la tine acasă.

Dacă vârsta înaintată a locuinței tale este evidentă nu doar vizual, ci și din cauza scăderii confortului termic, este cazul să te mobilizezi și să iei măsurile potrivite. Ușor de spus, dar nu atât de simplu de realizat, fără a ști clar de unde să începi. În funcție de bugetul pe care ți l-ai fixat, poți modifica locuința fie în punctele cheie, fie într-o proporție mare, pentru a-ți îmbunătăți standardul de viață.

Cu cât alegi să intervii într-un mod mai substanțial, cu atât mai satisfăcător va fi rezultatul final. În cazul unei renovări, calitatea materialelor și a manoperei făcute cu răspundere se vor regăsi în confortul de care te vei bucura mult timp după finalizarea lucrărilor. Dacă vei alege pentru moment doar să schimbi echipamentele electrice, va fi suficient pentru a vedea o schimbare imediată în factura de consum.

Izolație termică

Primul pas pentru ca atmosfera din casa ta să fie mai primitoare pe perioada sezonului rece este să-i asiguri o barieră termică eficientă în fața temperaturilor extreme. Izolarea termică a clădirii va conserva temperatura de la interior și va reduce costurile necesare cu încălzirea locuinței. Materialul ales pentru această operațiune trebuie ales în funcție de coeficientul de eficiență termică a clădirii, de durabilitate și de rezistența acesteia la foc.

Polistirenul expandat se folosește pentru izolarea fațadelor, a teraselor și a verandelor. Permeabil pentru vaporii de apă, polistirenul expandat este indicat în special pentru suprafețele de la interior, în timp ce polistirenul extrudat, mai hidrofob, este ideal pentru fundații, subsoluri și chiar pardoseli. Pentru izolarea podului, vei folosi vată minerală din sticlă, care este un material foarte dens, nu absoarbe apa și are bune proprietăți ignifuge.

Încălzire pe combustibil solid

Dacă vrei să schimbi vechea sobă, un cazan pe combustibil solid, din fontă sau din oțel, reprezintă o variantă confortabilă și mult mai eficientă. Cazanul poate fi instalat într-o încăpere dedicată sau la subsol, astfel încât mirosul degajat de ardere să nu se facă simțit. Căldura produsă este distribuită uniform și prompt  în toate încăperile casei, prin intermediul sistemului de calorifere, un avantaj pe care o sobă clasică nu l-ar putea oferi.

La capitolul combustibil, rămășițele generate de o magazie de lemne și disconfortul tăierii buștenilor în condiții de îngheț pot fi uitate. Peleții folosiți pentru alimentarea cazanului sunt ambalați în saci ermetici și pot fi folosiți imediat după deschiderea ambalajului, fără eforturi suplimentare. De asemenea, ei produc foarte puțină cenușă, iar aceasta poate fi apoi folosită ca fertilizator, în grădină. Se mai pot folosi pentru foc deșeuri din lemn, cărbuni sau cocs.

Uși noi și tâmplărie modernă

O casă izolată termic și dotată cu un sistem de încălzire performant va fi pe deplin eficientă doar dacă proprietarul va merge până la capăt cu îmbunătățirile. Tâmplăria și ușile reprezintă un alt element al scutului care-i va ține pe cei ai casei departe de frig și chiar le va oferi siguranță. Apelând la soluțiile potrivite și folosind materiale de cea mai bună calitate, vei putea preveni pierderea a până la 15% din căldura din interiorul casei doar prin înlocuirea tâmplăriei vechi.

Tâmplăria din PVC rezistă peste 15-20 de ani, iar întreținerea ei implică doar curățarea de praf a feroneriei și ungerea ei cu ulei. Confortul fonic este sporit, mai ales dacă vei alege ferestre termopan cu trei straturi de sticlă. Ușa de interior trebuie să  fie umplută cu spumă poliuretanică sau cu vată minerală, iar grosimea foii trebuie să fie de peste 50 milimetri. Ușa de exterior trebuie să fie securizată, să aibă protecție anti-efracție și anti-foc, iar feroneria ei trebuie să fie rezistentă la intemperii.

Becuri LED

O mare parte din eficiența energetică a unei case o vei obține făcând unele alegeri importante, dar nu atât de evidente din prima. Becurile incandescente, care foloseau doar 10% din energia consumată pentru a da lumină, au fost aproape eliminate de pe piața europeană, din  2010. Deși alternativa la acestea părea să vină din partea becurilor fluorescente, nici ele nu sunt cea bună soluție pentru eficiență energetică.

Particulele de mercur pe care le emană dacă sunt sparte și timpul lung necesar atingerii luminozității maxime le-au adus deja becurilor fluorescente înlocuitorul: becurile LED. Ele au un preț mai  mare, dar și un randament care va anula rapid diferența de cost. Durata de viață a unui asemenea dispozitiv de iluminat atinge 50.000 de ore, iar în componența lui nu intră substanțe toxice. Un bec LED de 10 wați va ilumina la fel de intens ca un bec incandescent de 60 wați.

Electrocasnice de clasa A+++

În ultimii ani, frigiderele, mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat vase au început să etaleze tot mai multe plusuri în coada indicelui de eficiență A, dovadă a unui consum redus. În cazul în care crezi că ai de-a face numai cu un artificiu de marketing, ar trebui să știi că un aparat cu trei plusuri are un consum mediu cu 60% mai mic decât unul etichetat doar cu A.

Dacă efortul de a cumpăra simultan mai multe dispozitive ți se pare unul prea mare sau ai mai multe cheltuieli care se suprapun, poți apela la programul Rabla pentru electrocasnice. Derulată frecvent de Ministerul Mediului, acțiunea pune la dispoziția consumatorilor vouchere valorice, pentru cumpărarea unui aparat nou, în schimbul predării unuia vechi.

Eficientizarea energetică a casei tale îți va aduce beneficii pe măsura investițiilor pe care ți le permiți. Deși este recomandat să urmezi cât mai multe din recomandările de mai sus, cele legate de scăderea consumului electric pot fi un bun început în acest scop.

Credit foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.