Imaginile în care se vede cum jandarmii atacă oameni pașnici

Peste 400 de oameni au avut de suferit în urma intervenției în forță a jandarmilor de aseară, din Piața Victoriei. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov anunță că ehipajele medicale au acordat asistență medicală în 440 de cazuri, din care 24 au jandarmi. Peste 60 de oameni au fost transportați la spital.

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seara din Piaţa Victoriei, a informat, sâmbătă, Parchetul General.

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018.

De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Jandarmii spun că au acționat conform regulilor și că au primit acceptul prefectului Capitalei pentru a interveni în forță.

„Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (…)

Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a spus purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru.

Acesta a mai spus că au fost afectate și persoanele pașnice pentru că nu s-au delimitate de grupurile violente.

„Extracţia e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracţia comporta anumite riscuri. (…) A fost un dispozitiv eminamente defensiv şi mai mult reactiv. (…)

Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi dacă nu am avut violenţe excesive a fost datorită intervenţiei profesioniste moderate şi raţionale ale Jandarmeriei Române. (…)

Oamenii obişnuiţi nu s-au delimitat de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenţia. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, şi în momentul în care am făcut somaţii, că din spatele mulţumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă şi provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a mai precizat Marius Militaru.

Iată câteva imagini în care se vede cum manifestanți pașnici sunt bătuți de jandarmi:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.